Debreceni Vagongyár Horgászegyesület horgásztanyája

Share this

A Debreceni Vagongyár Horgászegyesület 1948-ban alakult, a MÁV Debreceni Járműjavító természetet, horgászatot szerető dolgozói hozták létre. Az egyesület horgásztanyát tart fenn a Hortobágyon, melyet az alakulás óta üzemeltet.
Horgásztanya címe:
4071 Hortobágy, Petőfi tér 2. (Csárdakert mellett)
Hortobágy interaktív Google térképe

Nagyobb térképre váltás
A térkép útvonaltervezésre is használható, a "Nagyobb térképre váltás" linkre kattintva további funkciók is megnyílnak!
A horgásztanya 5 db 4 ágyas szobával, 4 db 2 ágyas szobával, és egy apartmannal (3+1 fő) rendelkezik.
Szállásdíjak 2010-ben egyesületi tagok részére:
Felnőttek: 600 Ft/fő/nap
Felnőtt 14 éven aluli gyermeke: 300 Ft/fő/nap
apartman díja: 3500 Ft/nap
Szállásdíjak 2010-ben, tagsági viszonnyal nem rendelkezőknek:
Felnőttek: 1200 Ft/fő/nap
Gyemek: 500 Ft/fő/nap
Apartman: 5000 Ft/nap
2010-ben a horgásztanya április 30-tól szeptember 30-ig üzemel.
Tanyagondnok: Győrvári János, tel: +36706079895
Szállásfoglalás: +36209678567 ill. vagongyarihorgi(@)freemail.hu
Képek a horgásztanyáról:
    
További információk: Vagongyári Horgászegyesület honlapja

Kulturális programok Hortobágyon:
"A község kulturális lehetőségei szűkre szabottak. A színházi élményre vágyók Debrecenben (35 km) megtalálják az igényüknek megfelelő műsorokat. A kulturált környezetet a gyakori képzőművészeti kiállítások anyagai biztosítják, melyek állandó változást hoznak egy adott helység arculatában. A volt állami gazdaság ebédlőterme a nagyobb rendezvények színtere, 200-250 fő befogadására alkalmas. Itt látható az a Hortobágyi Körkép, melyet – az eredeti ifj. Kovács János (1890-1957) debreceni arcképfestő és grafikus által festett 7,5 m magas 100 m hosszú festményéről, mely 1945-ben megsemmisült - fényképek alapján egy ismeretlen festő Egyiptomban festett. 18 darabból áll, 1 m magas és 36 m hosszú.

A községben a régi emlékek bemutatására a Pásztormúzeum (egykori szekérállás) nyújt lehetőséget. A község házasságkötő terme egyben Galéria, állandó kiállítási anyaga a Hortobágyi Alkotótábor tagjai által a Millecentenárium emlékére készített festményekből áll. Az önkormányzat az Országalapítás 1100., a község cím elnyerésének 30. évfordulójára nyitotta meg. A község főutcáján, a Faluházban időszaki kiállítások láthatók. A Hortobágyi Fogadóban a Hortobágyi Alkotótábor alkotásai díszítik az étterem falait. Az itt látható alkotások megvásárolhatók. 1998-ban nyílt meg a Pusztai Állatpark, mely őshonos magyar háziállataink küllemét, hasznosítását hivatott bemutatni."

Hortobágyi műemlékek:

"A község műemlékei közül a leghíresebb a Kilenclyukú híd melyet a fahíd elődök után 1827-ben Povolny Ferenc tervei alapján kőből építettek meg klasszicista stílusban. 1833-ban készült el. A híd hossza 167,3 m, szélessége 6,85 m. A boltívek nyílása 76,77 m. Magassága a meder fenekétől 7,9 m. A népi monda szerint – „Egyszer Ruzsa Sándort a Csárdában a pandúrok el akarták fogni, de Ő felpattant a lovára és mivel nem volt híd a folyón 9 szeretője állt a folyó vizébe és a hátukon ugratott át, így menekült meg.” – ezért van 9 lyuk a híd alatt. A ma 175 éves híd hősiesen állja a XXI. század közlekedés kihívásait.

A Hortobágyi Csárdát 1737-ben kezdték el átépíteni. Az idők folyamán többször átalakították. Falán Füredi Richárd alkotása örökíti meg Petőfi Sándor 1842-es útját Debrecenből Pestre.

A szekérállás /Pásztormúzeum/ a csárdával egy időben épült, de jelenlegi formáját 1785-ben nyerte el. Az állás embernek és állatnak egyaránt éjszakai védelmet nyújtott a régi időkben amikor egy-egy út hetekig tartott.

A pásztorépítmények a puszta ékszerei.

Seggen ülő hodály: földig érő náddal fedett tetőszerkezet, mely nyáron hűvös, árnyékos hely jószágnak, télen pedig meleg szállás.

Vasaló: nádból készült, szélvédett helyet adó főzőhely. Alaprajza vasalóra emlékeztet, innen kapta a nevét. Egyszerű, de igen praktikus alkotmány remekül kivezeti a füstöt, illetve, ha esik nem ázik meg a bent főző pásztor.

Kunyhó: egyszerű általában háromosztatú épület nádtetővel, vasalóval, gémeskúttal egyszerű kerítéssel körülvéve. A pásztor nyári szállásaként szolgál. A legismertebb a Sárkánykunyhó, mely a szürkemarha gulya nyári szállásánál található.

Gémeskút: az itatókat egy vagy több gémmel megépített szerkezet fából készült, időtállóbb alkotás, mint a többi pásztorépítmény. Pásztorok és turisták iránytűje.

Népi mesterségek: a csikósok között még élő tudás az ostorkészítés és díszítés, így pl: ifj. és id. Garai Lajos.

Fazekasság: a táj jellegzetessége a fekete kerámia. Készítőjük K. Nagy József munkaközben Mátán szívesen mesél eredetétől."
Az idézetek Hortobágy község honlapjáról valók.

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.