Új törvényt harcoltak ki a horgászok

Győzelemnek tartják a horgászok, hogy sikerült elérni, a parlament alkosson új törvényt a halakról. A horgászszövetség javaslatai nagyrészt beépültek a még tárgyalás alatt álló jogszabályba, amely a horgászat érdekeit a halászat elé sorolja.

A 310 ezer hazai horgász régóta vár a törvényre, amelynek részletes vitája kedden kezdődött, zárószavazása pedig a jövő héten lehet a parlamentben. A halászatról és horgászatról szóló 1997. évi törvényt váltja majd fel ez a mostani.

A különbséget az új szöveg 5. paragrafusa is jelzi: „A halgazdálkodási jog a halgazdálkodási vízterületen elsősorban horgászati célú halgazdálkodásra jogosít. Halászat vagy haltermelés a horgászat mellett vagy akkor végezhető, ha a horgászati célú halgazdálkodás megvalósítására nincs mód".

Ez a hangsúlyváltás a horgászok lobbijának eredménye. Az egyesületek több csatornán is eljuttatták javaslataikat a Vidékfejlesztési Minisztériumba, Csongrád megyéből Kalmár Ferenc országgyűlési képviselőn keresztül. A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) pedig öt éve külön bizottságot hozott létre erre a feladatra.

– Mi az előző törvényből is kigyűjtöttük azokat a bekezdéseket, amelyeket az élet felülírt. Most a legtöbb javaslatunk beépült az új törvénytervezetbe, amit pedig még módosítanánk, arról tájékoztattuk a képviselőket – mondja Láda Gáspár, a Csongrád megyei szövetség ügyvezető elnöke.

A horgászok minden részletet szabályozó törvényt szerettek volna. Ami most készül, inkább keret, sok fontos apróság tisztázása a rendeletekre marad. Láda hozzátette, szerették volna, ha a kereskedelmi célú halászatot a természetes vizekben teljes egészében betiltják. Ehelyett kompromisszum született, a halászat szigorú szabályozás mellett folytatódhat. Szeretnék a pecások betiltatni a damilhálót, és problémásnak érzik, hogy a minisztérium turista állami horgászjegyet vezetne be. Ezt rövid időre bárki kiválthatja, horgászvizsga nélkül, ami talán ellenérzést szül a vizsgázott horgászokban.
A tárcánál viszont úgy látják, aki turistaként belekóstol a sportba, utóbb nagy eséllyel éves engedélyt vált. Azt is szeretné elérni még a Mohosz, hogy a társadalmi halőrök jogköre nőjön. Láda Gáspár azt mondta, a természetes vizekre vonatkozó mostani haszonbérleti szerződéseket nem érinti a törvény, de az újak megkötésekor már érvényesül az új jogszabály. A megyei szövetség gőzerővel készül 2015-re, amikor a Tisza megyei szakaszára ismét pályázni lehet.

A jogszabály tervezetéhez a másik oldalnak is volt hozzáfűznivalója. Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója például úgy látta, a gazdasági célú halászatot tényleg érdemes mérsékelni, de a halállományt szabályozni csak halászmódszerekkel lehet, és beavatkozásokra a jövőben is szükség lesz, főként a Balatonon.

Cikk forrása: delmagyar.hu

Share this

Hozzászólások

Halállomány szabályozása

Füstös Gábor véleménye kísértetiesen rímel a vadászok hasonló érvelésére. A vadászoknak talán még igazuk is van, eléggé féloldalas a magyar vadállomány: nincsenek nagyragadozók a Kárpát-medencében. A halfauna állapota azért nem ennyire tragikus, a fajösszetétel jónak mondható, és telepítéssel bármikor módosítható is. Egy szó, mint száz: természetes vizeken nincs szükség halászokra!

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.