Tiszaföldvár - A Tiszazug kapuja - Néhány sor szülővárosomról

Share this

Tiszaföldvár Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Tisza folyó középső szakaszán, a bal parton a Tiszazug északi részén fekszik. A települést észak-déli irányban a 442. számú főközlekedési út szeli át. Északra Szolnok, és a 4. számú főút mintegy 25 km távolságra fekszik. Déli irányban a 44-es főközlekedési út a várostól 16 km-re Cserkeszőlőnél érhető el. A város keleti oldalán húzódik végig a Martfűt Kunszentmártonnal összekötő út. A közúton elérhető szomszéd települések: Martfű, Mezőhék, Kungyalu (Kunszentmárton), Cibakháza.

A város vasúton is jól megközelíthető: a Szolnok-Makó vonal vezet a város keleti határában. A homoki településrészen a Döbrei J. út keleti végén egy vasúti megállóhely van.

A város északi határában, a Martfűre vezető úton kompon át lehet kelni a Tisza jobb partján fekvő Vezsenyre. A települést nyugati irányban teljes hosszában a Tisza folyó határolja. Délkeleti határához közel folyik a Körös, valamint keleti határában a Keleti-főcsatorna egyik mellékága. Könnyen megközelíthető a délre fekvő Cibakházi Holt-Tisza. A város ÉK-i határában található egy halastó.

A Szolnok irányából érkező látogató több kilométer távolságból is felfigyel arra a tájból kiemelkedő, tornyokkal díszített magaslatra, amelyen a település fekszik.

A Tiszazug települései úgy épültek, hogy a folyóvízhez a lehető legközelebb legyenek, de az árvizek ne fenyegessék létüket. A 86-89 méter tengerszint feletti magasságban lévő óholocén folyóterasz, úgy látszik, már sok ezer év óta árvízmentes. A Tisza árterületébe félszigetként benyúló Tiszaföldvár területén az újkőkortól kezdve kimutathatók az ősember korai megtelepedésének nyomai.
A településszerkezet kialakulását a múltban folytatott mezőgazdasági termelés logikája nagyban befolyásolta. A város mai északi un. központi része a sűrűbben lakott. A délre fekvő Ószőlő, és a Homok nevű településrész szerkezete többnyire az egykori szőlő-, és gyümölcsös ültetvények telekfelosztásán alapul.

A város nevezetességei:

Tiszazugi Földrajzi múzeum
A múzeum szakgyűjteményének túlnyomó részét a Tiszazug természeti, gazdasági földrajzára, helytörténetére vonatkozó anyag teszi ki: mintegy kétezer természettudományos, ezernyi néprajzi, kétezernél több történeti dokumentációs, kb. tizenkétezer adattári anyag gyűlt össze, s amellett számtalan őslénytani lelet, negatív, dia, könyv, folyóirat és térkép.

Egykori tiszttartói lakás - Kossuth u. 101.
1849. március 15-én - a korabeli feljegyzések szerint - járt itt Kossuth Lajos is, a szolnoki csata előkészítése során. A ház falán márványtábla emlékeztet a nagy eseményre. Az épület helyi védelem alatt áll, jelenleg is felújítási munkálatok folynak rajta. Ebben a házban született Somogyi Károly, a szegedi Somogyi Könyvtár alapítója.

Római katolikus templom - Döbrei J. út
A homoki részen a Döbrei János úton található római katolikus templomban őrzik a torinói halotti lepel egyetlen magyarországi másolatát, Dinnyés Lajos alkotását. A lepel másolatára, egy 436 x 110 centiméteres vászonra nagyon pontosan rávitt mindent, ami a torinói halotti leplen látható.

Strand- és Termálfürdő - Strand utca
A strand 71°C-os termálvize gyógyhatású.A strand mellett üdülőterület, sátorozásra alkalmas terület és minden igényt kielégítő panzió és étterem is található.

Az oldal forrása:a város honlapja

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.