Szolunáris naptár 2012

A szolunáris naptár történetéről néhány mondat:
"1926-ban John Alden Knight az édesvízi és tengeri halak viselkedését feltételezetten befolyásoló 33 faktort vizsgált meg egyenként nagy gonddal, és vetette el azokat a faktorokat, amelyek láthatóan nem hatottak a halakra. Mindössze három faktor maradt, amelyet tovább vizsgált: a Nap, a Hold és az apály-dagály jelenség. A Nap valószínűsíthetően önmaga nem tud hatást gyakorolni a halakra, az apály-dagály jelenség az édesvízi halak esetében szintén nem jöhet számításba. Együttesen azonban mindhárom faktor hatással bírhat a tengeri és az édesvízi halakra egyaránt. Ezek alapján John Alden Knight 1936-ban jelentette meg első szolunáris táblázatát, melyet alkalmazva 200 esetből 180 alkalommal vezetett sikerre a táblázat használata.
Megnövekedett aktivitás tapasztalható:
- újholdkor és holdtöltekor
- amikor a major vagy minor periódusok a napkelte (-nyugta) idejére esnek
- amikor a major vagy minor periódusok periódusok a napkelte (-nyugta) és a holdkelte (-nyugta) idejére esnek
- amikor a major vagy minor periódusok a napkelte (-nyugta) és a holdkelte (-nyugta) idejére esnek újhold vagy holdtölte napján"
Az egészen részletes, minden elképzelhető adatot tartalmazó szolunáris naptár ezen a linken található.

Share this

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.