Fajlagos pontytilalom Szegeden

Hasonlóan az előző évekhez, az idén sem lesz fajlagos pontytilalom a szegedi Herman Ottó Horgászegyesület alábbi vizein: Fehérpart-Szilvás, Keramit, Gumis, Tejes, Temető-tó. Tehát május 02. és június 15. között ezeken a vizeken fogható a ponty, a helyi horgászrend szerint!
A felmentés oka tudomásom szerint az, hogy ezekben a vizekben nem mutatható ki természetes ponty szaporulat, a tilalom ebből a szempontból nem oszt, nem szoroz...

A horgászat veszélyei: áramütés

"Nemrég ismét megkereste a Magyar Országos Horgász Szövetséget az egyik áramszolgáltató és kérte segítségünket a növekvő balesetek száma miatt a horgászok ismételt tájékoztatására. Az országos szövetséghez érkezett levél tartalma:
Tisztelt Szövetség !

Kérjük Önöket, hogy a rendelkezésükre álló valamennyi eszközt felhasználva segítsenek az áramütéses balesetek megelőzésében. A közelmúltban a Délmagyarországi Áramszolgáltató (DÉMÁSZ) Zrt területén több horgászt ért súlyos áramütéses baleset. Ezek mindegyikénél a horgásztó közvetlen közelében nagyfeszültségű villamos távvezeték haladt. A horgászok hosszú carbon botot használtak, mellyel szabálytalanul megközelítették a 20 kV-os vezetéket, és áramütést szenvedtek.

A 122/2004. (X. 15.) GKM rendelet a villamosmű biztonsági övezetéről meghatározza, hogy az 1-35 kV névleges feszültségű föld feletti szabadvezeték biztonsági övezete 5 méter. Ez azt jelenti, hogy a vezetéket ennél jobban megközelíteni életveszélyes és tilos! Hangsúlyozzuk a megközelítést (!!), hiszen közvetlen érintés hiányában is bekövetkezhet az átívelés. Javasoljuk továbbá, hogy szükség esetén a tavak üzemeltetője figyelmeztető táblát is helyezzen ki.

Közreműködésüket előre is köszönjük.

DÉMÁSZ Zrt"

A hírek forrása: HOHE honlapja

Share this

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.