Szeged/Keramitok térképe és megközelítése

A Keramit bányatórendszer a szegedi Herman Ottó Horgászegyesület kezelésében van. Részei: Keramit, Tejes, Temető-tó, Gumis. Legrégebbi a Keramit, nevét valószínűleg az innen bányászott agyagból gyártott keramit tégláról kapta. A többi tóval ellentétben alakja is, mélysége is eléggé változatos: más technológiával művelhették. A Tejes szabályos téglalap alakú, egyenletes mélységű, nevét opálos színéről kaphatta. A Gumis mélységei rengeteg hulladék gumiabroncsot rejthetnek a helybeli horgászok szerint, mely abroncsok miatt a Gumis meglehetősen akadós, viszont a halak rengeteg búvóhelyet találnak. Komolyabb példányok fárasztása legalábbis kétesélyes. A Temető-tó a volt "Rabtemető" mellett található, csak nemrégiben vonták horgászati hasznosításba.

A tavak megközelítése:
A Keramitok az 55-ös számú bajai út mellett fekszenek. A városból kifelé tartva, a Szegedi Vadasparkot elhagyva, keresztezzük a békéscsabai vasútvonalat és a vasúti átkelő után máris a Keramit magasságában vagyunk. A Keramit az egyetlen téglagyári tó, amely gépkocsival közvetlenül nem közelíthető meg, célszerű parkolóhelyet keresnünk. A hellyel ismerős horgászok természetesen meg tudják közelíteni a következő, a budapesti vasútvonal mellett balra behajtva: ezt csak azért nem ajánlhatom, mert a kihelyezett "gépjárművel mindkét irányból behajtani tilos" tábla üzenete eléggé egyértelmű!
Tejes, Gumis, Temető-tó: megközelítésük viszonylag egyszerű. A kivezető 55-ös úton a második(budapesti) vasúti átkelő után kb. 50 m-rel balra befordulunk egy bekötő útra. Néhány száz méter megtétele után a repülőtér kerítése mellett találjuk magunkat. A baloldali bokros-nádas terület mögött(bár az útról alig-alig látszik) a Gumis terül el! Az út használható bármilyen időjárási viszonyok között, bár nagyon rossz minőségű, alacsony építésű autó gyorsan felfekszik, ha nem vigyázunk eléggé.
Néhány kép a tavakról:
A képekre kattintva, eredeti méretükben tekinthetők meg a fájlok!

   
   

Új fotók készültek a Keramit tórendszerről, megtekinthetők a galériában!

Mellékelem a Google interaktív térképét a könnyebb tájékozódás végett, tetszés szerint mozgatható, nagyítható, nagyobb nézetre váltva további szolgáltatások érhetők el.

Nagyobb térképre váltás


Google


Share this

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.