Fehérpart-Szilvás/Szeged

Térkép és megközelítés

A Fehérpart-Szilvás tulajdonképpen a Gyálai-Holt-Tisza egy szakasza. Mint a térképen is látható, érinti Szegedet, Szentmihálytelket, Gyálarétet, Röszkét, egy szakasza pedig határvíz, a horgosiak kedvelt horgászvize.


Nagyobb térképre váltás

A szakaszokat egymástól zsilipek választják el. A legfelső szakasz Gyálarét keleti oldalán indul, Szentmihálytelek felett közvetlenül ér véget. Ez egy szennyezett, halott szakasz, nem horgászható. A minket érdeklő Fehérpart-Szilvás Szentmihálytelek északkeleti határánál kezdődik, és a község déli határáig tart. Tulajdonképpen két zsilip közötti egy vízterület, de mivel a szakasz közepe hosszan, erőteljesen elnádasodott, és a két "fél" vizet csak egy keskeny, csónakkal járható csatorna köti össze, hagyományosan megkülönböztetjük az északi Fehérpartot, és a déli Szilvást.

Fehérpart megközelítése:

Szegedet a régi 5-ös(E75) úton, Belgrád(Szabadka) irányába hagyjuk el, pontosabban nem sokkal a lakott terület határát jelző tábla előtt balra, Szentmihálytelek-Röszke irányába fordulunk. Kb. 500 méter után, félúton Szeged és Szentmihálytelek között, balra, egy elég rossz aszfaltozott bekötőútra fordulunk. Nem sokkal később elérjük a döglött szakaszt és a Fehérpartot elválasztó zsilipet(Fehérpart a jobboldali víz). Itt választhatunk: jobbra fordulunk, és a falu alatti magasparton horgászunk, vagy pedig átkelünk a két vizet elválasztó töltésen, és a faluval átellenes, lapos oldalt választjuk. Zsúfoltabb napokon itt jobb eséllyel találunk szabad horgászhelyet! Szombat-vasárnap, ill. ünnepnapokon nagyon ajánlott napfelkelte előtt kiérni, később már nem lesz szabad horgászhely 8-9 óráig!

Szilvás megközelítése:

A Szilvás két partja nem azonos eséllyel horgászható: a falu felőli oldal beépült, a telkek helyenként a vízig érnek, csak korlátozott számú szabad horgászhely található. Ezért inkább a Gyálarét felőli oldal megközelítését írom le. A Szegedet Szentmihálytelekkel összekötő útról az előbb leírt módon Fehérpart felé fordulva is elérhető a Szilvás, a zsilipet elhagyva nem fordulunk le a faluval szemközti partra, hanem továbbhajtunk. A töltésen futó út két felé fog ágazni, forduljunk jobbra. Jobbról lenn egy darabig a Fehérpartot fogjuk látni, aztán csak a nádast, és már meg is érkeztünk a Szilvás partjára. Van egy másik út is: végigmegyünk Mihálytelken, a falu túlsó végén az út átmegy egy csatorna fölött(ez a Maty-ér), jó tájékozódási pont a hídon álló Nepomuki Szent János szobor. Közvetlenül a híd után az első úton balra fordulunk, pár száz méter vezetés után érjük el a Szilvást és a Görbét elválasztó zsilipet. Értelemszerűen a bal oldali vízterület a Szilvás. Átkelve a töltésen balra fordulunk, és válogathatunk a jobbnál jobb horgászhelyek között! Esős időben ez a szakasz sajnos nem járható!

Jó horgászást kívánok!


Google


Share this

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.