Pontyfogási tilalom - és a kivételek...

A fajlagos horgászati tilalom alapvető célja kímélni halainkat szokásos szaporodási idejükben. Jellemzően csak a méretkorlátozással védett nemes halfajokra vonatkozik a fogási tilalom, kivéve a jászkeszeget, a paducot és a szilvaorrú keszeget. E három faj fogási tilalmi ideje, ill. szaporodási időszaka többé-kevésbé megegyezik a pontyéval, május 2-től június 15-ig tart. Az utóbbi évtizedekben eléggé lecsökkent e halfajok állománya, védelmük indokoltnak tűnik. Mi horgászok, ennyit tehetünk értük, a fő problémát, élőhelyük zsugorodását, ill. szennyeződését a magunk eszközeivel nemigen tudjuk megállítani.
Más a helyzet a ponttyal, melyet évtizedek óta intenzíven telepítünk. A fogott pontyok túlnyomó része mesterséges telepítésből származik, nagyon ritkán találkozhatunk egy-egy vad formával, nyurgaponttyal. Ez a helyzet az alapja a ponty fogási tilalmának egyre gyakoribb helyenkénti feloldásának. A tilalom alóli felmentést kezdeményezni kell a területileg illetékes szakhatóságnál, a kérelmet pedig indokolni szükséges. Gyakori indoka a felmentés alóli kérelmeknek, hogy egy-egy vízben nem mutatható ki természetes pontyszaporulat, tehát nincs is értelme a fajlagos fogási tilalomnak.
Tudomásom szerint ez a helyzet a szegedi Herman Ottó Horgászegyesület egyes vizein is. Tapasztalatom szerint évtizedek óta nem szaporodik a ponty pl. az egyesület téglagyári, erősen lúgos vizű tavaiban, a Keramitban, Tejesben, Gumisban. A halak jól érzik magukat az alapvetően tiszta vízben, hatalmas példányok foghatók, az erősen lúgos víz viszont nem kedvez a megtermékenyített ikrák felrepedésének, tehát nem tudnak szaporodni. Akvaristák tisztában vannak vele, a legtöbb díszhal szaporodásához igényli az enyhén savanyú kémhatású vizet, amit különböző technikai trükkökkel biztosítanak. Nem állítom, nem is állíthatom, hogy ez minden halfajra igaz, a ponty esetében azonban bizonyosan így van.
Konkrétan az idei évben nincs fajlagos fogási tilalom Szegeden a Fehérpart-Szilváson, Keramiton, Gumison, a Temető-tavon.

Idén nincs pontytilalom a Balatonnál
"A ponty fajlagos fogási tilalma alól a tógazda az illetékes halászati hatóságtól - indokolt esetben - felmentést kérhet.
A Balatoni Halászati Zrt. - mint a Balaton halászati jogának gyakorlója - tegnap arról tájékoztatta lapunkat, hogy kezdeményezésükre a Somogy megyei halászati hatóság feloldotta a korlátozást.

Ennek értelmében a tavon az idén nem lesz pontyfogási tilalom. A méret- és a darabszám korlátozás azonban továbbra is érvényben maradt! "
Forrás: naplo-online.hu

Share this

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.