Balatoni friss: idén sem lesz pontytilalom

A Balatoni Halászati ZRT közleménye:
Társaságunk a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is kérelmezte a Halászati Hatóságnál a ponty fajlagos fogási tilalmának feloldását. A kérelem engedélyezését tartalmazó határozatot a mai napon kaptuk kézhez.
Ez úton szeretnénk tájékoztatni a Kedves Horgászokat, hogy annak ellenére sem lesz idén pontytilalom a Balatonon, hogy a területi engedélyeken szerepel annak időtartama. A 73/1997. (X. 28.) FM-KTM együttes rendelet tartalmazza az egyes halfajok szerinti halászati tilalmi időket. Ezeket a rendelet értelmében minden évben feltüntetjük a balatoni területi engedélyeken, a ponty tilalmi idejével együtt, mivel arra csak eseti feloldás kérhető.
A ponty fajlagos halászati tilalmának feloldását az indokolja, hogy a Balatonon a ponty természetes szaporulata nem számottevő. Az indoklást az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének szakvéleménye is alátámasztja, mely szerint a ponty fogási tilalmának fenntartása a 2013. évben a Balatonon sem biológiai-ökológiai, sem pedig gazdasági szempontból nem indokolt.

A hír forrása: balatonhorgász.hu

Share this

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.