A halhús szerepe a táplálkozásban

Találtam egy érdekes cikket a neten, egy nemrég indult honlapon: a 4remény.hu-n.
Egyen halat a legjobb falat

Közölte velünk ebben a formában a HALÉRT reklámja a 70-es években. Ma már hozzá lehetne tenni: Köretnek esetleg egy kis higanyt? Vissza lehetne ilyenkor kérdezni: - Mi az, elharapta a lázmérőt? Hogy jön ide a higany?

A halhús alapjában véve ma is az egyik legjobb táplálék. Csakhogy a tengerek szennyezése és a halászati szokások változása (pl. iparszerű fenékhalászat) miatt sajnos ma már szennyezett is lehet. Bizonyos halak húsa ugyanis több higanyt tartalmaz, mint más fajtáké. A Hg-szennyezés nagy része a széntüzelésû erőművekbõl és a higanytartalmú termékekből ered, és a tengeri állatokban halmozódik fel. Károsítja az agy fejlődését és működését.

Az ipari szigetelőként, tűzálló- és kenőanyagként alkalmazott poliklórozott bifenileket (PCB) a 70-es évektõl világszerte betiltották, mert gyengítik az immunrendszert és rákot okoznak. Ellenálló, évtizedeken át kumulálódó vegyszerek; a zsírokban raktározódnak el.

Nem kérdés, hogy egy kismama számára legfontosabb az egészséges életmód (táplálkozás, tiszta környezet, stb.). Akinek úgymond arra sincs energiája, hogy odafigyeljen a vitamindús és káros anyagoktól mentes étkezésre, vajon lesz-e később sok éven át a jó esetben csupán allergiás, súlyosabb helyzetben beteg gyermeke ápolására? Persze aki már bennünket olvas, rá az előző mondat akár sértő is lehetne :)).

Halvásárlási és fogyasztási tippeket szeretnénk most adni. Ne az legyen a fő szempont, hogy valamelyik nagyáruház leértékelt egy zacskó akármilyen "tengeri" halat, és az picit olcsóbb, meg nem is szálkás!

Hozzáférhetõk a neten kitűnő fogyasztóvédelmi információs oldalak. Itt még a havi javasolt adagokat is megadják külön nők, férfiak és gyermekek számára. Sőt, biológiai érdeklődésünket is kielégítik ábrával, fajta- és élőhelyi leírással együtt.

további információk...

Share this

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.