Óriásharcsa Szegeden

Share this

Szinte hihetetlen méretű,százöt kilós, két méternél jóval hosszabb harcsát fogott a napokban egy halász a Tiszán Szegednél. Hogy pontosan ki, hol, mikor, az titok- minden egyéb nyilvános. Nem verik nagydobra halászaink az óriásharcsa-fogást-mondja Újhelyi Dezső, a Tisza Halászati Szövetkezet elnöke.Sajnos ha kitudódik,hol esett zsákmányul kapitális harcsa , annak a helynek általában hónapokig "vége".Ismeretlenek- akik persze nem sokáig maradnak ismeretlenek- az éj leple alatt odajárnak, "felnézik" a varsákat, azaz fölszedik, van-e benne hal. Szétvagdossák a hálót, megrongálják a csónakot- a kiterjedt károkozás legváltozatosabb válfajait művelik. Hiába, az irigység nagy úr- az élet legkülönbözőbb területein.

Nagy halat a horgászok is tudnak fogni. Dudovits János - megszálott ragadozóhal-horgász, már nyolcvankilós harcsát is zsákmányolt a Keramiton - az utóbbi években vissza is engedi fogott halait. A napokban negyvenkilós harcsa nyerte vissza szabadságát a Fehér-parton általa, egy másik horgász hatvankilós harcsát fogott ugyanitt. A nagy zsákmányt sokan preparátorhoz viszik, a "Csak a feje tízkilós volt!" felkiáltás akkor hat leginkább, ha lehet mivel szemléltetni az állítást. A szegedi Herman Ottó Horgászegyesület munkatársa, Kilb István most is éppen harcsafejet preparál. Rengeteg
formalin kell hozzá -mondja-, és rengeteg idő. Meg tapasztalat, s mesterfogások tömege; azt a trófeakészítéssel szintén foglalkozó Gabnai Évától tudja, ha valahol kifakult volna a hal, temperával lehet segíteni. De ami legjobban kell a harcsafej-preparáláshoz, az a harcsafej.

Forrás: Délmagyarország Csongrád megyei napilap, 2007.06.29 Farkas Csaba

delmagyar.hu

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.