Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szeged - 2011

Hagyományosan minden év első szeptemberi hétvégéjén kerül sor a Nemzetközi Tiszai Halfesztiválra, az idén szeptember 01. és 04. között!

2011. szeptember 1. és 4. között immáron 15. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Tiszai Halfesztivált, mely hazánk egyik legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai és kulturális rendezvényévé nőtte ki magát. A Szegedi híd alatt, illetve a halfőzők számának folyamatos növekedése miatt néhány éve már az újszegedi partfürdőn minden év szeptemberének első szombat délelőttjén fakanállal és bográccsal felfegyverkezve megküzdenek egymással a halfőzők, hogy elnyerjék a Frank Sándor Venesz díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrendet.

Összefoglaló a 2010-es, XIV-ik Tiszai Halfesztiválról:

Előzetes a fesztivál honlapjáról:

Tizenötödik éve, hogy szeptember első hétvégéjén a halászlé fenséges illata tölti be a szegedi Tisza partot. Amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bográcsban halászlevet főzzenek "A SZEGEDI HÍD ALATT...", és ezzel kiérdemeljék Frank Sándor Venesz díjas mesterszakács által alapított HALFŐZŐ ÉRDEMREND -et.

A különlegesen ízletes szögedi halászlé hagyományainak megőrzése, a hal -mint egészséges táplálék - népszerűsítése érdekében alapított érdemrend elnyeréséhez a résztvevőknek hét éven át kell halat sütni-főzni. Első évben minden halfőző vasbogrács érdemrendet kap, majd a réz,- bronz, ezüst, arany, gyémántbogrács fokozatokon keresztül jut el az ÖRÖKÖS HALFŐZŐ címig. A bankkártya méretű érdemrenden egy gyémántszemű ezüst hal, arany bogrács és rubin kövekkel kirakott lángnyelvek találhatók, mely méltó, ékszer értékű elismerése a hét éves kitartó részvételnek.

2010-ben négy nevezőnek került átadásra az örökös halfőző érdemrend, és 80 új halfőző tűzte célul a megtisztelő cím elérését. Az újszegedi parton 194 csapat vállalta a szegedi halászlé hagyományainak öregbítését, míg a szegedi oldalon a rakpartra kitelepült halászcsárdák, vendéglátósok várták a halételekre éhes vendégek áradatát.

A bográcshelyek az idén is az Újszegedi Partfürdőn kerülnek kijelölésre. A reményeink szerint ismét verőfényes napsütésben a ligetes, füves Tisza part ideális környezet egy kis kikapcsolódásra, szórakozásra. Több mint 200 mázsa ízletes ponty, sokaknál harcsa, süllő, pisztráng kerül a bográcsokba. A napfény és a vizek városában napenergiát használva is főznek majd halászlevet.

Már csütörtök este "A szegedi híd alatt, lányok sütik a halat...". A felejthetetlen illatok és lenyűgöző látvány hatására kiéhezett több tízezer járókelő vendégül látásáról a rakpartra kitelepülő halászcsárdák gondoskodnak, de nem maradhatnak el a cukorkák, a mézes-, és kürtös kalács sem.
Tíz órakor a figyelem a magasba összpontosul majd, ahonnan egy "szögedi boszorkány" repülve hozza az óriás bogrács halászlébe való paprikafűzért.

A rendezvény szervezője, a ROOSEVELT TÉRI HALÁSZCSÁRDA a vízi bástyára felállított 7000 adagos óriás bográcsban szombaton és vasárnap naponta főz, így csupán itt közel 14.000 adag halászlé készül a Szegedre látogató vendégeknek. Az Algyői Halászcsárda sátrában "gyevi filézett halászlé" fő, másutt ínycsiklandozó süllő, harcsa, pisztráng, keszeg sül.

A családfők a sziesztát borozókban, néhány pohár jó bor mellett tölthetik el, miközben a Korányi fasor árnyékában kézműves kirakodó vásáron a gyerekek kaphatnak vásár fiát. A vállalkozó kedvűek a szegedi panorámát madártávlatból hőlégballonból és repülőgépből is megtekinthetik.

Az érdeklődés fokozása érdekében egy szögedi halászlé receptet is adunk.
Hozzávalók: 2400 kg ponty, 600 kg vöröshagyma, 50 kg tv paprika, 100 kg paradicsom, 3 kg fokhagyma, 60 kg hegyes erős paprika, 30 kg mangalica sertés zsír, 30 kg só, 60 dkg fehér bors, 60 kg szegedi őrölt paprika, 2 kg Erős Pista, egy óriás bogrács és kevés gyakorlat.
Jó étvágyat!

Frank Sándor, Venesz-díjas Mesterszakács

Forrás: a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál honlapja.

Halfőzésre jelentkezni a honlapon található jelentkezési lapon lehet, email-ben, faxon vagy postai úton. Természetesen semmi akadálya a személyes jelentkezésnek, amennyiben a tisztelt érdeklődőnek ez megfelel. Jelentkezés személyesen Szegeden, a Roosevelt téri Halászcsárdában, hétfőtől péntekig 10-16 óráig Takó Zsuzsannánál vagy Szabó Melindánál.

Jelentkezési és fizetési határidő: 2011. augusztus 28.
Bővebb információ, ill. jelentkezési lap az alábbi linken...

Google térkép szegedi helyszínekkel és programokkal


Nagyobb térképre váltás

Linkek, melyek még érdekesek lehetnek:
- Szeged város honlapja
- Roosevelt téri Halászcsárda honlapja
- Algyői Halászcsárda honlapja
- Délmagyarország napilap online kiadása

Share this

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.