15 kg-os ponty a Kettős-Körösből


Gyönyörű, egészséges, nyurga formát mutató öreg tőpontyot fogott egy békési horgász június 29-én a Kettős-Körös békési duzzasztó feletti felvizén. A szép fogás ténye önmagában is említésre méltó, ám a történet mégsem ettől válik igazán örömtelivé.

Balogh Zoltán, a kereken 15 kg-os, fűzött kukoricára elcsábuló halnak, természetet igazán becsülő emberhez méltóan vissza kívánta adni a szabadságát. Azonban úgy gondolta, hogy a Kettős-Körösben, a nagy halnak közel nincsenek olyan jó életben maradási esélyei, mint egy zárt vízben, ahol nem fenyegeti majd a közeli halászszakasz, s a fokozottabb rabsictevékenység réme. Éppen ezért, a hal további lakhelyeként a szintén megyei horgászszövetségi vízterület, az ötvenhektáros békéscsabai Fás-tó mellet döntött.

Példás elgondolásának véghezvitelében a szövetség halőrei készségesen segítettek, megfelelő szállítóeszköz és jármű biztosításával. A fenséges méretű pontyot, új lakhelyére történő betelepítése előtt megjelölték, hogy esetleges újbóli kifogása esetén értékes információkra lehessen következtetni a hal akkori méretéből, egészségi állapotából. Az átmentő akció végül is sikerült, az öreg ponty immár a Fás-tó legújabb lakója. Felmerülhet a kérdés, hogy mennyire etikus a természettel szembeni efféle beavatkozás. Hiszen nyilván nem volna jó, ha az élővizek megmaradt szép halai kikerülnének az ökoszisztémából és e példák sok horgásznak üzleti-, baráti (sógor-koma-jóbarát horgásztava) elgondolásokra adna okot.

Ez esetben azonban azt hisszük, félre kell tenni objektív nézőpontjainkat. Hiszen itt egy olyan szabad döntésről van szó, amit tisztán és érdekmentesen az az emberi jószándék vezérelt, aminek annyira híján van manapság a vízpartok világa. És ha már a természettel szembeni beavatkozásokról esik szó, bizony: „ne a hátunk közepén kezdjük a mosakodást, ha kevés a szappan” – ahogy azt egykoron mondták. Eme intelmet alapul véve gratulálunk tehát Balogh Zoltánnak a szép fogásért, köszönetet mondva egyúttal neki és a szövetség halőreinek a hal életét megkímélő jeles cselekedetért!

A cikk forrása: Körös-Horgász magazin

A cikket nem elsősorban az áttelepítés ténye miatt tettem közzé, csak meg akartam mutatni, milyen szép halakat foghatunk hazánk természetes vizeiben.

A Körös-Horgász magazin a Körösvidék horgász és természetvédelmi weboldala. Érdemes meglátogatni, amennyiben horgászhelyet keresünk: rengeteg hasznos információ található az oldalon!

Találtam két kapcsolódó videót is:

Horgászat a békési duzzasztó felett, a békési Szeki Horgászbolt tulajdonosával: link...

Horgászat a békési duzzasztónál, szintén a szakértő segítségével: link...

További hasznos információk találhatók a Békés megyei horgászboltok, és a Békés megyei horgászegyesületek információs oldalán!

Békés Google térképe:

Nagyobb térképre váltás

Share this

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.