Változások a Tisza-tó körül - változik a halászati jog tulajdonosa

Hét évi pereskedés után tizenöt évre kapta meg a Tisza-tó halászati jogát az önkormányzatok közös cége.
Forrás: agroland.hu ill. heol.hu

A jövő évtől 15 éven át a Tisza-tavi Sporthorgász, Halászati, Természetvédelmi és Környezetvédelmi Közhasznú Nonprofit Kft.-t illeti a Tisza-tó halászati joga, ezzel lezárult egy vita, amelyet a társaság folytatott a jogot eddig gyakorló Magyar Országos Horgász Szövetséggel.

Hegedűs Gábor ügyvezetőtől megtudtuk, a tiszafüredi nonprofit kft. tulajdonosai a tó körüli települések önkormányzatai. A halászati jogot - amely magában foglal mindent, ami a hallal kapcsolatos- 2002-ben pályázaton nyerték el. Ugyanakkor a MOHOSZ-szal mostanáig perben álltak, a szövetség közel 400 milliós kárigényt támasztott. A vitát végül Hegedűs elmondása szerint egy alkotmánybírósági döntés zárta le, a nyertes pályázó aláírta a haszonbérleti szerződést a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal, a kártalanítást pedig kifizetik.

Az ügyvezető elmondta: terveik között szerepel, hogy több halat telepítenek a tóba, amely a helyi és a horgászturizmusból fakadóan országos érdek is. Az engedélykiadásra létesített bizományosi rendszert tovább működtetik, szeretnék bővíteni a hálózatot.

Share this

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.