Tudnivalók indulás előtt

Share this

Határátlépés
Horvátországba beutazhatunk útlevéllel, vagy anélkül is. A belépéshez a határőrök elfogadnak bármilyen típusú magyar személyi igazolványt is! Horvátországban egyhuzamban három hónapig tartózkodhatunk engedély(vízum) nélkül.

Közlekedés autópályán
Horvátországban hazánktól eltérően nem kell az autópályákon matricát váltani, horvát szomszédaink a fizetőkapus módszert alkalmazzák. A sztrádadíj mértéke a megtett útszakasztól és a jármű jellegétől függ. A konkrét díj pl. a magyar határtól Zágrábon keresztül Rijekáig személyautóval: 92 kuna.
Magyar határtól Zágrábig: 36 kuna.
Zágráb-Zadar: 254 km, 105 kuna.
Főszezonban a rendőri ellenőrzés sokkal intenzívebb, mint amihez itthon szokva vagyunk, feltétlenül tartsuk be az előírt sebességhatárokat, és az alkoholszonda érzékenységét se teszteljük! Büntetést fizetni a helyszínen kell!
Valutaváltás
Horvátország nemzeti fizetőeszköze a kuna. Jelenleg kb. 37 Ft-ért kapunk 1 kunát. A legtöbb horvát üzletben az árak nemcsak kunában, de euróban is fel vannak tüntetve, sőt egyre több helyen közvetlenül is fizethetünk euróval. Kunát vehetünk Magyarországon; a horvát-magyar határon; ill. Horvátországban: hivatalos pénzváltó irodákban, bankban, szállodákban utazási irodákban. A tengerparton is egyre több helyen tudjuk beváltani a forintot is.
Az Adria mellett természetesen a legtöbb helyen bankkártyával is tudunk fizetni!
Szállás Horvátországban
A közelség miatt egy horvátországi nyaralás nem igényel különösebben nagy előkészítést, de mégis érdemes előzetesen tájékozódnunk, szállást választanunk és lefoglalnunk azt. A kínálat egyszerűen lenyűgöző: apartmanok, panziók, kempingek, szállodák, bérelhető villák, még világítótoronyban is megszállhatunk!

Ha hirtelen jött az ötlet, vagy az alkalom, akkor sincs semmi gond: a tengerparton végig táblák jelzik a kiadó szobákat, és megtörténhet, hogy anyagilag sem járunk rosszul: a kevésbé frekventált helyek természetesen olcsóbbak.

Fontos horvát telefonszámok:
Rendőrség: 92
Tűzoltóság: 93
Mentők: 94
Információs szolgálat: 112
Általános információk: 981
Belföldi tudakozó: 988
Nemzetközi tudakozó: 902
Időjárás és közlekedési hírek: 06 520 520
Horvát Autóklub: 01 46 40 800

Vissza a horvátországi nyitóoldalra>>>

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.