Fonyódi Horgászpark

Share this

Mit tehet az ember, ha a Balaton déli partján viharos szél, kellemetlenül rossz idő akadályozza meg a nagy tóban való horgászatot? Vagy egyszerűen csak szép környezetben, változatos és bő halállománnyal rendelkező horgásztóban kíván pecázni, kulturált körülmények között, ahol a család minden tagja megtalálja számításait?

A válasz egyszerű: felkeresi a Fonyódi Horgászparkot!

Légifelvétel a horgászparkról:

A fonyódi halastórendszer a Balaton és az autópálya között, 145 ha-on helyezkedik el, a Balaton valamikori kiöntésterületén. A déli part halastavaira jellemzően altalaja tőzeges, tőzegkorpa-iszapos, állandóan zavaros vize kitűnő ízű halat nevel. A tavak helyén egykor intenzív tőzegkitermelés folyt. Felhagyva a munkálatokkal, az 1954-55-ös években kialakításra került három, közepes méretű (40-50 ha) halastó. Tulajdonosa, a Balatoni Halászati Zrt. 2011. január 1-től adta bérbe 10 éves időtartamra az ordacsehi székhelyű Balaton Agrár Zrt.-nek. Az új kezelő látványos fejlesztéseket végzett már kora tavasszal, valamint a telepítési szerkezetet és a népesítési sűrűséget is igyekezett a területi adottságok figyelembevételével a horgászok igényeihez igazítani.

Néhány szép fotó a Fonyódi Horgászparkról:

A horgászpark a tórendszer keleti oldalán, mintegy 5 ha-on helyezkedik el. A területre belépve először a központi épület fogadja a látogatót, ahol a napijegyen kívül aprócikk, etetőanyag és csali, valamint üdítőital és a Balaton Agrár Zrt. saját borai is beszerezhetők. Ezenkívül lehetőség van még élő hal vásárlására is a bejáratnál, az erre a célra létesített halketrecekből, amit a vevő saját maga választhat ki magának saját termelésű halainkból, sőt a 2014-es évtől tervbe van véve egy halpucoló helyiség kialakítása, ahol a helyszínen fogott vagy vásárolt halak megtisztíttatására lenne lehetőség a Zrt. munkatársai által. Az épülettel szemben található tó 1 ha területű, mely eredeti funkciója szerint a halastavak külső halágyaként szolgál. Vízmélysége a halágyakra jellemzően - leszámítva a kétoldali sekélyebb padkát - 2,5-3 méter között változik. Egyenes partvonala és közel azonos vízmélysége révén kitűnő versenypályaként funkcionálhat, ezt bizonyítandó, van egy osztrák horgászcsapat, aki már évek óta visszatér versenyzés céljából a tóra. A horgászpark területén lehetőség van baráti társaságok, cégek horgászversenyeinek megrendezésére is, melyek lebonyolítását akár teljes mértékben átvállaljuk, biztosítjuk zavartalanságát.

A horgászpark további része néhány kisebb tavacskából, valamint három, nagyobb kiterjedésű tóból áll. Az őszi-téli időszakban teleltetőként szolgáló kisebb tavacskákban, a nyári szezonban afrikai harcsára és szürkeharcsára lehet pecázni. A másik három nagyobb tóban pontyok, kárászok, amurok alkotják a halállomány jelentős részét, de a ragadozók közül csuka, süllő és harcsa fogására is van esély, sőt a kettes számú szigetes, valamint a mellette lévő hármas tóban különlegességként még lénai tok és compó is horogra akadhat, színesítve a fogási lehetőségeket. A vendégek kényelmét közvetlenül a vízparton álló filagóriák teszik teljessé, melyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni. A három nagyobb tó medre akadóktól mentes, egységesen sekély, halastavi jellegű.

A központi, óriás filagória természetesen minden idelátogató horgász és családtagjai részére nyitva áll. E helyen lehet sütni-főzni, és a horgászversenyek eredményhirdetését, a versenyzők étkeztetését lebonyolítani. A filagóriához kapcsoltan még egy büfékocsi is létesítésre került, ahol saját termelésű halainkból készült ételekkel is megismerkedhetnek a látogatók, mint például a különlegességnek számító halchips. A halételeket nem túlzottan kedvelőknek jó hír, hogy sült kolbász is kapható hasábburgonyával. Gondolva a horgászatot hamar elunó gyerekekre, a bekerített részben kis játszótér is épült, ahol a játéklehetőségek tárházát igyekszünk folyamatosan bővíteni.

Külön említést érdemel az a lehetőség, hogy horgászat közben bepillantást nyerhetünk a fonyódi nagyberek változatos élővilágába. A terület kiemelt természetvédelmi oltalom alatt áll. A horgásztavak környékén jelentős nyári lúd populáció neveli fel évről-évre szaporulatát. Néhány, több éve itt költő lúdpár olyan szelíd, hogy szinte karnyújtásnyi távolságból lehet megfigyelni őket. Ezt főleg a horgászok tapasztalhatják meg könnyen, hisz gyakran próbálják meg elcsenni a csalizáshoz használt magvakat, élő csalikat. A nyári lúd mellett több récefaj, köztük a fokozottan védett cigányréce is mindennapos vendég. A közeljövőben tervbe van véve egy tanösvény kialakítása információs táblákkal, ahol részletesebben is bepillanthatunk a környék állat- és növényvilágába.

Fonyódi Horgászpark megközelítése:
Fonyódligeten, a régi 7-es útról a Zrínyi utcába kell lekanyarodni (táblával jelölve!).
A horgászpark a Zrínyi utca végétől még kb. 300 méterre van, végig kövezett úton közelíthető meg.
Nyitva tartás: 7-19 óráig

További részletes, mindenre kiterjedő információk a Fonyódi Horgászpark honlapján találhatók!

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.