Tabuk nélkül a menyhalról - Yozuri Béla írása a Szálkán

Kedvenc horgászblogomon, a Szálkán találtam az alábbi bejegyzést a menyhal horgászatáról. "Yozuri Béla" írásai általában nem mentesek a politikai felhangoktól, keményen kritizálja a MOHOSZ-t is, de határozott véleményét, szókimondását nagyra értékelem. A menyhalról tett bejegyzése is érdemes a figyelemre!

A menyhal a rendszerváltás igazi hala. A Legvidámabb Barakkidők utáni horgásztavi pénzmosodák elműanyagtavasodott horgászkultúrájából kiszakadni vágyú szűk réteg zsákmánya. Olyanoké, akik 3-4-5 halász KFT által birtokolt természetes vízi szakaszra sem átallanak megvenni a területi engedélyt, hogy a természet szét****, lerabolt romjain (értsd: folyóink) télvíz idején este, a siker biztos tudatában, teljes szakrális kelléktárukkal megjelenve hódoljanak pacnipontymentes szenvedélyüknek.

A tipikus menyhalhorgász amatőr-profi sommelier is egyben, mivel a menyhalmáj köztudottan a világ legfinomabb étele, ezért horgásszuk. (Itt nincs sport, ez bizony vérre megy.) El kell oszlatnom azt a tévhitet, miszerint a menyhal kiváló sporthal lenne a téli horgászatok alatt. L*****t. Kapása nagyjából olyan mint a kiéheztetett törpeharcsáé, egyszerűen ráeszi magát a horogra, tehát nem egy reflexpeca a megakasztása, és a tipikusan 25dkg - 1kg súlyú állat nem produkál márnás-paducos kirohanásokat sem a megakasztás után: egyszerűen szépen kisétál a partra. Horgászatának sava-borsát élőhelyének megközelítése adja, imádja a mély, kövezéses folyószakaszokat, és a különböző műtárgyak mögötti gyorsabb folyású vizeket, ezek általában nem az operetthorgászoknak megálmodott nádfedeles-fapados, bográcsállványos, gyöngykaviccsal leszórt pályák. És szinte kizárólag csak télen, és este akad a horogra.

Szakrális kellékek:

Ezalatt a felszerelést, csalikat értem. Semmilyen különleges felszerelést nem igényel horgászata, botból jól bevált bármilyen finomabb folyóvízi fenekező bot, az ehhez szakirodalomban ajánlott 35/40-es 4/5/6/8 csapágyas orsón mindig is halálra röhögtem magam. Itt és most merjünk nagyok lenni, mondjuk ki :tökmindegy, milyen az orsónk. (Van orsó nélküli megoldás is, évek óta dolgozom az alternatív menyhalazókészségen, ehhez Andor cimborámtól beszereztem 1db 7 m-es izmosabb spiccbotot, amint bevetésre kerül, videoanyaggal is szolgálunk az új módszer megismertetéséhez.:-))) Ólom a pályához igazodik 20gr - 100gr a tartomány, gyakorlatilag a pálcaólomtólkezdve a kanálólomig bármi leakad, ha olyan a meder. A legtöbb pálya márpedig olyan, ezért az ólmot marokszámra vegyük. Zsinórnak én 18-25-ös monofilt használok, a vékony zsinór jobban áll a sodrásban, ezért kedvelem. Horogból a kisebb süllőző, illetve a nagyobb keszegezőt használom, ez utóbbit a Dunán főleg akkor, ha az ultimate menyhalcsalit, a gébet is a helyszínen fogom gilisztával.
A csalik. A menyhal húsevő. Top1 csali a halszelet, nálam a beles kárászszelet a favorit, ezt szorosan követi a helyben fogott gébszelet. Gilisztával is van esély, de már csontival is fogtam.

Helyszín:

Nagyobb folyóink, Duna, Tisza, Körös, stb, egyéni menyhalrekordomat (1kg 5dkg) pl. az Ipolyon fogtam. Folyóinkon a mély, köves, de még meghorgászható helyek jöhetnek számításba. Egzotikumként vállaljuk be a műtárgyakat, Csepelen évekig adtuk a sört a Kvassay-zsilip alatti horgászhelyre belépéshez a portásnak, aki nem zárta be a kaput este ezért (aminek egyébként nyitva kellett volna lennie, dehát neki volt kulcsa, és használta is, ez amolyan posztkádárista gebines attitűd volt a portás részéről). De működik a Margit-sziget is, itt baromi jól lehet zavart okozni a gumis futópályán kocogó modernista, önmegvalósító, elitista csajok táborában egy-egy jobb fogással, de már egy lazább gébszeletelésnél is erős közönségreakciókra számíthatunk. A Népszigeten most nem fenyegetnek minket a nyári süllőzések alatt rendszeresen a fűben d**ó romantikázó párok, ezért ez a hely is ajánlható, vidéken pedig az első kocsmában megmondják az ultranyerő pályát. Hát ennyit a szakmaiságról, jöjjenek a képek a legutóbbi fogás utáni post-processingről...

A cikk folytatása, ill. az írás képei megtalálhatók a következő linken:

Share this

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.