Interneten is lehet venni horvát horgászengedélyt

Interneten is megvásárolható a horvátországi Adriára szóló hobbi- és sporthorgászati engedély - tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a szabadidős horgászatra vonatkozó engedélyekről szóló szabályozás módosítása - amely az elektronikus ügyintézést teszi lehetővé -, július 15-én lépett életbe. Az elektronikus engedélyhez szükséges tudnivalók és nyomtatványok a horvát Mezőgazdasági, Halászati és Vidékfejlesztési Minisztérium oldalán érhetők el mps.hr/ribarstvo
A mezőgazdasági tárca felhívta a figyelmet arra, hogy az elektronikus engedélyhez nincs szükség papíralapú ügyintézésre. A regisztrálók PDF-formátumban kapják meg és nyomtathatják ki a megadott e-mail címükre elküldött, sorszámozott engedélyt.
Továbbra is vásárolható azonban hagyományos módon tengeri horgászengedély a kijelölt árusítóhelyeken, de az internetes lehetőséggel elkerülhető a sorban állás, valamint gyorsabb és egyszerűbb az ügyintézés.
A tárca internetes oldalán a horvát mellett angol nyelven is elérhető a tengeri horgászatra vonatkozó szabályozás, valamint az árlista, amely alapján egy-, három-, hét- vagy harmincnapos, tovább éves engedélyek válthatók.

Utánajártam a fenti cikknek, az információk helytállóak. Az engedélyek a következő oldalon rendelhetőek meg: Prodaja dozvola za rekreacijski ribolov na moru

Nem beszélem anyanyelvi szinten a horvát nyelvet, de azért sikerült lefordítanom az oldalt. Nem kizárt persze, hogy nyelvtudás nélkül is érthető a megrendelőlap, mivel nagyon egyszerű a felépítése!

Prodaja dozvola za rekreacijski ribolov na moru - Tengeri sporthorgász engedély értékesítése

Odaberite dozvolu koju želite kupiti: - Válassza ki az engedélyt, melyet szeretne megvásárolni:

Dozvola za rekreacijski ribolov na moru - Tengeri sporthorgász engedélyek

Itt egy felsorolás következik, négyféle engedély közül választhatunk: egy napos, 3 napos, hét napos, harminc napos engedély létezik az űrlapon.

- vrijedi za jedan (1) dan - érvényes 1 napig, 60 kuna
- vrijedi za tri (3) dana - érvényes 3 napig, 150 kuna
- vrijedi za sedam (7) dana - érvényes 7 napig, 300 kuna
- vrijedi za trideset (30) dana - érvényes 30 napig, 700 kuna

Jól látható, hosszabb időre váltott engedély esetén az egy napra eső díj meredeken esik!

Dozvola za lov tune (Thunnus thynnus), igluna (Xiphias gladius) i iglana (Tettrapturus belone) - Horgászengedély tonhalra, kardhalra, marlinra.
(Ezek szerint ezekre a halfajokra külön kell engedélyt váltani)
Itt is választhatunk 1, 3 vagy 7 napos engedélyt, melyeknek ára éppen duplája a "mezei" horgászengedélynek: 120 kuna, 300 kuna, ill. 600 kuna. 30 napos engedélyt nem találtam.

Ha sikerült kiválasztani a kívánt engedélyfajtát, következik az engedély érvényességi idejének megadása. Ezt egy ún. párbeszédablakban adhatjuk meg. A bal oldali ablakban (Datum od) a kezdőnapot adhatjuk meg. Az ablakba kattintva egy naptár ugrik elő, alapból a mai napot felkínálva, Ezt állítsuk át az igényeinknek megfelelően.
Srpanj 2011 - 2011 július
Kolovoz 2011 - 2011 augusztus
Rujan 2011 - 2011 szeptember
Ezeket a feliratokat a naptár tetején láthatjuk, a hónap beállítása után elegendő a kezdőnapra kattintanunk, a jobboldali ablakban kiíródik az engedély lejáratának napja.

Ezek után következnek személyes adataink, gondolom ezekkel fog kitöltődni a később letöltött dokumentum, ezzel kell majd a halőr előtt tisztázni magunkat:)

Vaši podaci: - Az Ön adatai
Ime: - utónév
Prezime: - vezetéknév
Broj putovnice ili osobne iskaznice: útlevelének vagy személyi igazolványának száma
Područje ribolova: - halászati terület, hová kérjük a horgászengedélyt?
Ez már egy kicsit izgalmasabb, ugyanis a kérdés melletti nagyítóra kell kattintanunk, a megjelenő Adria-térképen fel kell ismernünk, hová megyünk nyaralni, meg kell jegyeznünk a terület kódját és visszatérve az űrlaphoz, választani kell a legördülő menüből!

Adresa: - Ide valószínűleg utca - házszámot kell írnunk, ezt sugallja a következő kérdés:
Mjesto: - város
Poštanski broj: - irányítószám
Država: - ország, válasszunk a legördülő menüből, itt Hungary
E-mail adresa: - egyértelmű
Telefon - inkább nem fordítom le:)

VAŽNO! Kod unosa podataka pri kupovini dozvola skrećemo vam pozornost da podaci koje unesete u obrazac Vaši podaci moraju biti istovjetni podacima iz osobne iskaznice ili putovnice rekreacijskog ribolovca koji će koristiti dozvolu, obzirom da je dozvola važeća samo uz predočenje tih dokumenata. Ovi podaci ne moraju biti identični podacima o plaćanju.

Ez a szöveg nagyjából azt jelenti, ha jól értem, a horgász által majdan felmutatott útlevélben vagy személyi igazolványban szereplő adatokat kell bevinni, ezek kerülnek az engedélyre is! (név + igazolványszám) Ezen adatoknak nem kell megegyeznie a fizetési adatokkal!

Ezek után tudunk fizetni, amennyiben internetes fizetésre alkalmas bankkártyával rendelkezünk! Az alkalmas kártyatípusok logója a megrendelő űrlap alján megtekinthető!

Mire mindezzel végeztem, rájöttem, hogy a megrendelő űrlap angolul is hozzáférhető az alábbi linken: Akinek ez kényelmesebb, próbálkozzon az angol verzióval!

Kíváncsian várom, hogy a MOHOSZ mikor áll elő hasonlóan ügyfélbarát konstrukcióval!

Share this

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.