Hajdú-Bihar megyei szövetségi vízterületek

Share this

Hajdú-Bihar megye három nagy térség találkozásánál terül el. Hozzá tartozik a Nyírség dél-keleti, a Sárrét északi területe. Nyugatról a Hortobágy öleli át, amely egyben összeköti a Nagykunsággal. Hatalmas szikes legelők, lecsapolt mocsárvidék, futóhomokos tájak váltják egymást az igen gazdag, termékeny lösztalajokkal.

Az alföldi rónán lassú áramlással átballagó Hortobágy-folyón átívelő, a 19. század elején épült kilenclyukú kőhíd környéke nemcsak a horgászok kedvelt helye, hanem a turisták kedvelt kiránduló helye is.

Debrecen és Hortobágy között a 33. számú műút mellett fekszik egy nagyon szép és hangulatos horgászvíz, a Látóképi-tározó. Partját körbe árnyékot adó fák szegélyezik. Más horgászvízzel ellentétben sokan folyami harcsára vadásznak a horgászok közül. A türelmes horgász azért szép pontyokkal, amurokkal, keszegekkel és kárászokkal is megtöltheti haltartóját.

A Keleti-főcsatorna Hajdú-Bihar megyei szakasza

A Tiszától a Berettyóig folyó, közel 100 km hosszúságú Keleti-főcsatorna partját erős nád szegélyezi. Jól tudja minden horgász, hogy a nádasok a nagy halak kedvenc búvóhelyei. A nádrengetegből kicsalogatni egy-egy kapitális pontyot és azt horogvégre akasztani, igazi horgászélmény.
A megyét mintegy százkilóméteres szakaszon kettészelő főcsatorna szakasz 227 hektárnyi, fekvése észak-déli irányú. Tulajdonosa a Magyar Állam, hasznosítója pedig a 45- fkm-től a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége.
Főbb horgászcentrumai: Hajdúnánás (megközelíthető Polgár illetve Nyíregyháza felől), Balmazújváros (Megközelíthető Debrecen felől), Hajdúszoboszló (megközelíthető a 4-es úton), Bakonszeg (megközelíthető Berettyóújfalu felől), továbbá a hídfők és a vízszint-szabályozó műtárgyak.
Szabályok: megegyeznek a Horgászat Országos Szabályaival, így a vízterületen az éjszakai és a csónakos horgászat is megengedett.
A sátorozást a kijelölt helyeken, más szálláslehetőséget a falusi turizmus kínálata között szélszerű keresni.
Területi engedélyeket több településen is be lehet szerezni. A megyei szövetség szívesen ad információt a 06-52-456-714-es telefonszámon.
A főcsatorna partja bokrokkal, náddal, sással szegélyezett. A csatorna partja mentén számos nyaraló áll, horgászstégekkel, a vándorhorgász azonban a legzsúfoltabb napokon is talál magának alkalmas horgászhelyet.
A meder 30 méter széles, rézsűje padkákkal tagolt, a vízmélysége 3-5 méternyi. A szabolcsi szakaszhoz képest a víz áramlása mérsékeltebb és egyre letisztultabb, nagyobb átlátszóságú.
Halfauna: ponty, amur, süllő, csuka, törpeharcsa, balin, keszegfélék. Megfelelő természetes szaporulat mutatkozik harcsából, keszegfélékből, balinból.
A Keleti-főcsatorna számos helyen biztosít jó versenyhorgász lehetőségeket, így például 1974-ben Országos Horgászbajnokságot is rendezett itt a MOHOSZ. A kétségkívüli ponty-centrikusság mellett egyre többen horgásznak keszegfélékre, modern eszközökkel, számos rekordpéldányt zsákmányolva. A műtárgyak zúgói alatt sokan pergetnek, woblereznek rablóhalra.
Ajánlott csalik: békés halfajokra a kukoricán kívül a pufi félék, málégyurmák, a csontkukac, a trágyagiliszta, a harmatgiliszta, elsősorban nyerő azonban az árvaszúnyog-lárva. A rablóhalazók a küszt és az apró ezüstkárászt tűzik leggyakrabban horgaikra, továbbá a halfilét és egy hajdúsági specialitást, a halhús kockát.
Rekordfogások: 25-33 kilós harcsák, 15 kg-os csuka, 8 kg-os süllő, 6-10 kilós amúrok, végül, de nem utolsó sorban 2-3 kilós jászok és dévérek.

A Debrecentől keletre fekvő erdőspusztai területen a Nyírség felől érkező belvizek visszatartására és hasznosítására létesített Fancsikai tavak a debreceni és a távolabb lakó horgászoknak egyaránt kedvelt, sűrűn látogatott horgászvizévé váltak. Az immár 25. esztendeje rendszeresen halasított tavakban kapitális méretű csukák, pontyok, amurok akadtak horogra az elmúlt idők során.
A megemlített horgászvizeken túl számos kisebb, egyesületi tó vagy folyóvíz nyitott a horgászok előtt, amelyek szintén a szép természeti környezet élvezetét és a halfogás ígéretét jelenthetik a kikapcsolódni vágyó horgászok számára.

Vissza a Hajdú-Bihar megyei oldalra>>>

Az oldal forrása: Pánik Kulturális Egyesület honlapja


Google


A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.