Szegedi fogások 2010-ben: az összesítés értékelése

A szegedi Herman Ottó Horgászegyesület honlapján megjelent a tavalyi év fogásainak összesítése. Önmagában egy számhalmaz persze nem túl érdekes, én mégis azt mondom, érdemes egy kicsit elmélyedni a táblázat tanulmányozásába!

Az egyesület tagjai egész évben, minden vizet számításba véve 60169 kg halat fogtak. Nem tudom pontosan, hány tagja van az egyesületnek, de 3000 taggal számolva ez kb. 20 kg halat jelent fejenként, ami szerintem nem rossz eredmény. Bizonyára van sok olyan horgászegyesület, ahol több az egy főre jutó fogás, de a mi esetünkben a nagy létszám miatt nem túl nagy az egy főre jutó vízterület.

Megállapítható, hogy az összesen fogott 60 tonna hal mennyiségének pont a felét teszi ki a zsákmányolt pontyok súlya: 30621 kg. Ennek oka nem csak a ponty népszerűsége: a rendszeres telepítések túlnyomó többsége is ponty. Valamennyi vizünkön a ponty vezeti a fogási statisztikát, legtöbbet a Fehérpart-Szilváson fogtak a sporttársak, csak itt 7474 kg-t. Ez a legnagyobb területű vizünk, ide telepít legtöbbet az egyesület, hétvégeken rendszeres a "telt ház". Érdekesség, hogy a sorban második a nemrég felújított újszegedi Holt-Maros 2939 kg fogással, megelőzve a téglagyári tavakat és a Sándorfalvi tavat is, pedig nem túl nagy területű víz. Igaz, a partvonal nagyon hosszú, viszont a víz szélessége és mélysége elég csekély: viszonylag nagy lehet a halsűrűség, érdemes itt szerencsét próbálni! Az újszegedi Holt-Maroson horogra akadt még viszonylag sok amur, 537 kg, valamint a víz jó minőségét mutatja a fogott csukák, süllők és harcsák száma is. Keszeg is lett beírva a fogási naplókba 425 kg, a gyerekek viszont nem nagyon jeleskedtek, le sem merem írni, hivatalosan mennyi halat fogtak. Erre a vízre egyébként a gyermek horgászengedély INGYENES!

Viszonylag népszerű víz a szegedi horgászok körében még az Atka és a Maty-ér. Ezeken a vizeken is toronymagasan vezeti a fogási listát a ponty és az "egyéb halak". Kevés süllő és csuka is horogra került ezeken a vizeken, sajnálatos módon viszont harcsa fogásáról szinte senki nem számolt be.

Érdekes képet mutat a tiszai és marosi statisztika: itt nem állapítható meg egyetlen halfaj dominanciája sem! Megközelítőleg azonos mennyiséget zsákmányoltunk pontyból, csukából, süllőből, harcsából. A fogott 1239 kg egyéb halat én eléggé kevésnek találom: kevesen keszegezünk, vagy ennyire megritkult az állomány? Fájdalmas tény ugyanakkor az is, hogy a kecsege fogása éppen 0 kg volt egész évben, nem akarom elhinni, hogy teljesen eltűnt volna vizeinkből. Én ugyan soha nem fogtam még egyetlen darabot sem, de én nem is szoktam kecsegézni, szinte csak keszegezek.

A távolabbi vizek népszerűsége radikálisan csökkent véleményem szerint, a Tisza-tavi fogásokat nem is érdemes megemlíteni, kevesebb, mintha egy horgász egy hétig horgászott volna a tározón!

Valamikor régen nagy horgásztársaságok indultak hétvégeken a Körösökre, a tavalyi statisztikák viszont eléggé szomorú képet mutatnak: az egész évben zsákmányolt 239 kg ponty, 43 kg amur és a 24 kg csuka nagyon szerény eredmény!

Minden észrevételemet nem tudom most leírni, mivel karácsonyig sem végeznék, én is inkább horgászni szeretek! Ha úgy gondolod, kedves olvasóm, hogy rosszul látom a számokat, vagy további észrevételeid vannak, szólj hozzá nyugodtan!
A fogási összesítő elérhetősége>>>

Share this

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.