A feleségek fél áron foghatják a bot végét

Szeged - A horgászat nem csak a férfiak kiváltsága. A Szegedi Herman Ottó Horgászegyesületnél például kétszáz nő is regisztrált tag. A felszerelés persze számukra is ugyanannyiba kerül, de ha ügyesek, akár néhány ezer forintból is összeállíthatják a horgászszettet.
Egyesek azt állítják, a horgászat férfias sport. Ezt cáfolja az a tény, hogy csak a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület tagjai között kétszázan vannak a nők. Egyikük Sara Bouras, aki korábban versenyeken is indult – akkor még európai öltözékben. A fiatal nő két hete ment férjhez egy algériai férfihoz, új vallása miatt jár csadorban.
– Anyukám az egyesületnél dolgozott, így kerültem kapcsolatba a horgászattal – mondja Sara, aki ötéves kora óta űzi ezt a sportot. Több éven keresztül volt megyei ifjúsági bajnok, '97-ben pedig csapatával – melynek ő volt az egyetlen nő tagja – világbajnokságot nyert. – Sok gyakorlás, és ritmusérzék kell a jó eredményhez – árulja el. Persze egy jó felszerelés sem árt. Saráé például több mint hárommillió forintot ér.

 A borsos ár ne tántorítson el senkit, hiszen felszerelést már néhány ezer forintból is vehetünk. A legegyszerűbb bot a fenekező, melyhez 2-3 ezerért hozzájuthatunk, az orsó körülbelül ugyanennyibe kerül. A horog, az úszó és az ólmok ára sem vágja földhöz az embert, darabonként néhány száz forintot kell kiadnunk értük. S ha nem szeretnénk, hogy a sok kis apró szerelék elkallódjon, horgászládában tarthatjuk őket. A láda ára ezertől több százezer forintig terjedhet.
A zsinórt célszerű évente lecserélni, mert kopik. Aki olyan helyen horgászik, ahol napjában többször is „be kell szakítani" , annak érdemesebb az olcsóbb fajtát választania. Aki nem, az maradhat a magasabb szakításszilárdságú, s egyszersmind drágább fajtánál. A minőségről az ár minden alkalommal hűen tájékoztat.
A felhalmozott felszerelés mit sem ér, ha nem próbálhatjuk ki éles helyzetben. Ha nem csak a ház végén álló kerti tóba szeretnénk lógatni a horgunkat, be kell szereznünk a megfelelő okmányokat.
Az állami jegy, a szövetségi betétlap, az egyesületi tagdíj és a fogási napló összesen 5750 forintba kerül. A tagdíj egyesületenként változik – magyarázza Schreiter Tibor, a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület titkára, akitől megtudjuk, az okmányok mellé területi engedélyt is kell váltania a pecázónak. Ez az egyesület tagjainak 19 ezer forintba kerül egy évre, s így – a medencés kikötő kivételével – az egyesület minden vizén horgászhat.

Területi engedély
A horgászok a területi engedélyt egy-egy vízre is kiválthatják. A Szegedi Herman Ottó Egyesületnél az Algyői-főcsatornán például 6100 forintért, a Fehértó-Szilváson 14 ezer 500 forintért, a medencés kikötőben pedig 9000-ért horgászhatnak. Az egyesületnél kedvezményeket biztosítanak a hölgyeknek, a horgászfeleségek ugyanis fél áron horgászhatnak.
Telepítés
Az emlegetett szegedi egyesület februárban és márciusban 14 mázsa keszeget és 120 mázsa pontyot telepített az egyesületi vizekbe, vagyis a Fehérpart-Szilvásba, a Gumisba, a Tejesbe, a Keramitba, a Temető-tóba, a Holt-Marosba, a medencés kikötőbe, a sándorfalvi tóba és az Algyői-főcsatornába.
Bobkó Anna 2008.04.02.
Forrás: délmagyar.hu

Share this

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.