Csongrádi vízlépcső

Csongrádi vízlépcső: újra felmelegítették az örökzöld témát.

Valamikor a hetvenes években született meg az ötlet: vízlépcsőt kellene építeni a Tiszán Csongrádnál. A témához hozzászólt mindenki, akárcsak a focihoz: támogatók, ellenzők, horgászok, környezetvédők, önkormányzatok. Én úgy látom, a vízlépcső ügyében egyetlen személy véleménye a döntő: a pénzügyminiszteré. Ő pedig vagy hallgat, vagy nem látja "biztosítottnak" a forrásokat e célra.

Én horgászként helyeselnék egy csongrádi vízlépcsőt, amennyiben az a környezetvédelmi, és/vagy a horgászszempontok figyelembevételével épülne meg. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a beruházó számára ezek a legutolsó szempontok, amiket figyelembe vesz. Nagyon messze vagyunk mi még attól, hogy bármit is környezettudatosan tervezzünk - valósítsunk meg! Majd a 24-ik óra után: amikor a globális klímaváltozás már visszafordíthatatlan lesz, no meg persze uniós támogatást is kaphatunk rá...

Egy vízlépcső semmiképpen sem környezetbarát létesítmény: alapvetően megváltoztatja az adott folyó jellemzőit: esés, mélység, oxigéntartalom, ebből következően pedig gyökeresen megváltozik a terület faunája, egyes halfajok eltűnnek, mások számára kedvezőbbek lesznek a körülmények.

De: egy vízlépcső csak megváltoztatja egy folyóvíz jellemzőit. Viszont egy szén-, olaj-, vagy gáztüzelésű erőmű hogyan hat a környezetünkre? Azt hiszem, nem kell bővebben kifejtenem!

Szűken vett horgászszempontok: amennyiben úgy épül meg egy erőmű, hogy csak kismértékben korlátozza a halak mozgását - vándorlását(hallépcső), szerintem hasznos. Én legalábbis nagyon szeretek ezeken a helyeken horgászni: a vízlépcső alatt a folyóvíz oxigéntartalma feldúsul, a halsűrűség itt lényegesen nagyobb, mint máshol. A duzzasztott víz lassú folyású, mély, hűvös: ideális pl. a dévérek számára. Szép példányok szoktak horogra akadni Békésszentandrásnál.

A bejegyzés írásához az apropó a Délmagyarország mai számában megjelent cikk: a Csongrád Megyei Közgyűlés megbízást adott a Mérnöki Kamara Kht-nek - készítsen tanulmányt a vízlépcső megvalósíthatóságáról. Ajánlom mindenkinek, hogy olvassa el: délmagyar.hu

Share this

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.