Tájékoztatás a Holt-Maros III. szakaszán észlelt halpusztulásról

A hír a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület honlapjának címoldaláról származik. Akit az elrendelt horgászati tilalom érint, a legfrisebb hírekről mindig itt tájékozódhat!

"A Holt-Maros III.-as szakaszából az elmúlt hétvégén kb. 50-80 kg közötti elpusztult halat vettünk ki, amelyek kizárólag ezen szakaszban hullottak el. Az elhullott halak fajtája kizárólag ezüstkárász volt. Mivel hétfőn is tapasztaltunk "friss" hullákat, ezért vittem egy még élő példányt dr. Prigli Mária állatorvos asszonyhoz (a környék legjobb és legelismertebb halbetegségekkel is foglalkozó állatorvosa), aki a boncolást követően a Rhabdovírus carpio nevű vírus jelenlétének gyanúját állapította meg. A vírust másképpen Tavaszi virémia-nak hívják, ami a leggyakoribb és legjelentősebb pontybetegség. A vírusfertőzés súlyosságára és veszélyére jellemző, hogy az állatorvosoknak a gyanú esetén is jelentési kötelezettségük van a Központi Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság felé. Jelenleg e szervezet vizsgálja a budapesti laborjukban a felboncolt példányt, és a virológia vizsgálat eredménye után jelenthetjük ki, hogy valóban ez a vírus támadta meg a halakat. Dr. Tihanyi Zala főállatorvossal történt egyeztetést követően döntöttem a "Megelőző" tilalom elrendelésén, aminek a lényege, hogy a virológiai vizsgalat lezárásáig letiltjuk a horgászatot e vízszakaszon. Az erre vonatkozó felhívás plakátok kihelyezésével megtörtént az érintett vízszakaszon.

Nagyon fontos, hogy a meglévő állományt megvédjük. Mint tudjuk, jelentős nagyhal állomány van ebben a vízben. Több 10+ -os pontyot fogtak ki és engedtek vissza, amire nagyon vigyázunk és mindent megteszünk a védelmük érdekében. Mivel ez a vírus jelenleg az ezüstkárászt támadta meg, de bármelyik pillanatban átterjedhet a többi halra, a legfontosabb amit most tehetünk, hogy rendszeresen eltávolítjuk a felszínre jövő haltetemeket.

Az állatorvos asszony javaslatára klórmeszes vízkezelést hajtunk végre, aminek a lényege, hogy hektáronként 5 kg oldott klórmeszet juttatunk a vízbe, amit motorcsónak segítségével oszlatunk szét. A klórmész meggátolja azoknak a baktériumoknak a terjedését, ami az így is legyengült állapotban lévő halakat megtámadhatja és végezhet velük. Jelenleg a halőrzési csoport teljes létszámmal dolgozik az ügyön, de jelentkeztek horgászok, egyesületi tagok is, aki segítségükről biztosítottak bennünket.

Elképzelhető hogy a vízfenéken jelentős mennyiségű haltetem található, ami a hideg vízben nem jön fel a vízfelszínre, de a felmelegedéskor a bennük található gázok szaporodásával felbukkannak. Ezeket most azért a víz óvatos felkavarásával megpróbáljuk felemelni, de nagyon óvatosnak kel lennünk, hiszen a jelenleg egészséges vermelő halakat nem zavarhatjuk meg, hiszen ezzel, látva az időjárás előrejelzés által közölt lehűlést, nekik is komoly problémát okoznánk.

Tehát jelenleg amit tudunk megteszünk, közben türelmesen (vagy türelmetlenül) várjuk a virológia vizsgálat eredményét. Ha pozitív lesz az eredmény, antibiotikumos kezeléssel tudjuk "gyógyítani" a halakat, de ebben az esetben a Megyei Főállatorvos minden bizonnyal karantént fog elrendelni, aminek feloldásáig biztos tilos lesz a horgászat.

A vírus emberre és melegvérű állatokra nem veszélyes, kizárólag a hidegvérűeknél okoz betegséget, halált.

Jelenleg reménykedjünk, hogy a vírus jelenléte csak gyanú és a vizsgálat nem mutatja ki a Tavaszi virémia jelenlétét.

Tavaszi virémia
A leggyakoribb és legjelentősebb pontybetegség, amit a Rhabdovírus carpio nevű RNS-vírus okoz. Főképpen az egynyaras és kétnyaras pontyokat károsítja, de fogékony iránta néhány más pontyféle is, különösen az ezüstkárász. A betegség tavasszal jelentkezik, amikor a tó vízének a hőmérséklete eléri a 13-15°C-t. Ilyenkor tömeges elhullások is bekövetkezhetnek. A betegségre a has teriméjének megnagyobbodása, a szemgolyó kidülledése, a végbél kitüremkedése, pikkelyborzolódás, tükrös pontyokon faágszerűen kitágult vérerek és bőrvérzések hívják fel a figyelmet. A hal boncolásakor a hasüregben felhalmozódó folyadék, test-szerte jelentkezővérzések és a belső szervek duzzadtsága a legfontosabb külsőleg is észlelhető tünet. A halak túlélési esélye csekély, ha a betegséghez másodlagos baktériumos fertőzés is csatlakozik.

Korábban a baktériumos szövődménnyel súlyosbított vírusfertőzöttséget fertőző hasvízkór néven jelölték meg. Ilyenkor a vírus által megindított folyamatot az Aeromonas hydrophila baktérium különféle törzsei súlyosbították, s ugyancsak a hasvízkór tünetegyütteshez tartozónak vélték az idült hasvízkórként értékelt fekélyes bőrgyulladást.

Magyarországon a nagyobb tógazdaságokban a másodlagos kórokozó baktériumok kártétele ellen a technológiába épített antibiotikumos etetés nyújt védelmet. Megfelelő tartás nyomán a tavaszi virémia kártétele viszonylag mérsékelt, hobbigazdaságokban és kisebb horgásztavakban azonban jelentős veszteségek keletkezhetnek. A Rhabdovírusfertőzöttség bejelentés kötelezettsége alá tartozó betegség, ezért állatorvos beavatkozására és laboratóriumi vizsgálatra a tünetek észlelése esetén feltétlenül szükség van.

A tavaszi virémia azon, Magyarországon ritka betegségek közé tartozik, melynek előfordulását az állategészségügyi hatóságoknak kötelezően jelenteni kell, s azoknak pedig a Fertőző Betegségek Nemzetközi Hivatalát (OIE) kell értesíteniük. Az előfordulási területen zárlatot kell elrendelni, s ennek végrehajtására illetve feloldására a Víziállatok Nemzetközi Egészségügyi Kódexe ad útmutatást."

Share this

Hozzászólások

Tilalom vége

A Holt-Maros III. szakaszán (Fő fasor-Derkovits fasor között) 2013. 03.20.-tól elrendelt megelőző tilalom, az Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság Parazitológiai Hal Laboratórium negatív vizsgálati eredménye alapján 2013. április 10. 0:00 órával feloldásra került.

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.