Felfedezőkörút a Mátrában: Búzásvölgyi tó

A Búzásvölgyi tó a Mátra északkeleti lábánál található, Recsk határában. 1972-ben létesített az akkori Búzakalász TSZ egy völgyzáró gátat a Búzásvölgyi patakon, elsődlegesen nem horgászati, hanem mezőgazdasági célból.
1973-ban kezdődtek a haltelepítések: leginkább pontyot és kárászt telepítettek, később amurt, busát és harcsát is. 1991-ben megalakult a Búzásvölgyi Horgászegyesület, a horgászok száma erőteljesen gyarapodni kezdett. Az egyesület jelenleg a recski önkormányzattól bérli a tavat.
A tó felülete 54 hektár, kerülete 8,5 km. Recsk felől lehet megközelíteni, egy másfél kilóméteres műúton. Az út megkerüli a tavat, a halőrháznál ágazik ketté. A tó hossza kb. 2,5 km, több ponton kiöblösödik, legszélesebb pontja 250 m. Átlagosan 2 m mély, a gát környékén mélyebb, mint 4 m, középtájon 2-2,5 m, a felső szakaszon kb 1,5 m. A tóban kevés az akadó, korához képest a meder alig iszapos, sok helyen teljesen agyagos.
Nagyjából 200 horgászállás található körben a parton, gépjárművel megközelíthetők, de parkolni csak az útpadkán szabad. Az állásoknál lehet sátrazni, ill. bográcsozni!
Az 1973-ban elkezdett telepítéseknek köszönhetően sok kapitális hal található a tóban, néhány példa: fogtak már a tóban 68,5 kg-os harcsát, 11,7 kg-os süllőt, 17! kg-os csukát, 20,5 kg-os pontyot, 27 kg-os amurt, 56 kg-os busát, és bizony a keszegek is szépen nőnek a tóban!
Törpeharcsa nincs a tóban!
Napijegy a helyszínen váltható a halőrházban, vagy pedig a tó felé vezető úton a Harcsa horgászboltban. Napijegy ára 3.300 Ft, ezért elvihető 2 db ponty, 2 db ragadozó hal, 1 db 50 cm-nél hosszabb amur, 5 kg egyéb hal.
Szálláslehetőség a környéken akad bőven, Recsken és Mátraderecskén egyaránt találhatók vendégházak.
Információs telefonszámok:
Halőr: +36305033579
Tógazda: +36209377545
E-mail: buzasvolgyi(@)freemail.hu
Részletes információk a tóról, helyi horgászrendről, napijegyről, szálláslehetőségekről a tó honlapján: "Búzásvölgyi tó honlapja" találhatók.
Érdemes meglátogatni a honlapot, rengeteg fényképpel érzékeltetik a fogási lehetőségeket!

Share this

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.