Közeleg a Bajai Halfőző Fesztivál!

A fesztiválon készült videók és fotók megtekinthetők erre a linkre kattintva!
Hamarosan jön... a bajai halfőző fesztivál! Az idei, 15-ik fesztivál időpontja: 2010.07.08 - 11. A hírt egyik kedvenc honlapomon, a Törzsasztal.com-on találtam. Az itt megjelent bejegyzés némi szemezgetés az eredeti cikkből.
Halászlé vagy hallé
Mind a XIX. század közepén, mind napjainkban a Tisza, Duna és a Balaton mentén másképp készítik a halat, más divat, más helyi szokás szerint. Míg a Közép-Duna vidékén a tartalmas lé a kedvelt, metélt tésztával, addig a Duna alsó szakaszán a savanyított lével készítettet szeretik. A Balaton mellékén leveses, de kevésbé fűszereset írnak elő a receptek, míg a tiszainál a hal íze és szilárdsága a fő követelmény. Figyelmen kívül hagyva az al-dunai és a balatoni halászlét, a hazai halászlének két fő iránya van: a tiszai és a dunai. Mindkét halászlé főzési technológiájában, és mint termék eltér egymástól, ezért a legtöbb étterem étlapján feltüntetik, hogy tiszai vagy dunai halászléről van szó.

Erdei Ferenc 1971-ben megjelent Néprajzi ínyesmesterségek című tanulmányában így ír a dunai halászléről:
"A dunai halászlé viszont megőrizte a legegyszerűbb ősi technológiát, s abban fejlődött tovább, arra irányulnak az összes újabb fogások, hogy a lé minél tartalmasabb legyen. Ugyannyira, hogy a lé vált a fő céllá, aminek alárendelik a halhúst vagy éppen fel is áldozzák. Itt tehát a fő dolog a kellő kolloid állapotú tartalmas, kocsonyásodó lé, amit főtt metélt tésztával esznek, s külön fogyasztják a levetlen halhúst, aminek az sem baj, ha kelleténél jobban szétfőtt. Ennek megfelelően a dunai technológia az elképzelhető legegyszerűbb, és pontosan megfelel a mezei - vízparti bográcsban főzés törvényeinek: az apróra vágott hagymát és hússzeleteket (alul a fejet és farkat) egyszerre be kell tenni a bográcsba, s felönteni hideg vízzel úgy, hogy jól ellepje (1 kg halra 1,0-1,2 liter vizet) számítanak s azután fel kell tenni a tűzre, lobogó forrással főzni 30-35 percig és kész. A paprikának a felét forráskor kell hozzátenni (1 kg halra 1 púpozott kanállal), a másik felét pedig a főzés vége felé. A tejet és ikrát a főzés félidejében kell beletenni.

Halászlé vagy hallé, dunai vagy tiszai, tésztával vagy tészta nélkül, hosszan vagy röviden főzve? E kérdésekben folyik a vita. Nehéz lenne megmondani, hogy kinek van igaza, annyi bizonyos, hogy a lakóhelyüktől távol élő halászok készítették, ahol sem idő, sem konyhai felszerelés nem állt rendelkezésre. Hisz a halászlé elkészítéséhez nem kell más mint hal, víz , só , hagyma, paprika és bogrács.

A halászlé tehát ezen a néven, a halászoktól ered, a múlt század eleje óta fokozatosan terjedt el, vált ismertté. Elfoglalta helyét a halászcsárdákban, vendéglőkben, s a polgárság asztalán."

Erdei Ferenc: Néprajzi ínyesmesterség

A felvezető után pedig, lássuk a programokat!

Bajai Halfőző Fesztivál

Színpadi programok, rendezvények
2010. július 08. csütörtök

Színpadi programok, rendezvények
2010. július 9. péntek

Színpadi programok, rendezvények
2010. július 10. szombat

Színpadi programok, rendezvények
2010. július 11. vasárnap

A fesztiválon készült videók és fotók megtekinthetők erre a linkre kattintva!

A bajai halászlé receptjét is a Törzsasztal.com oldalán találtam, talán nem haragszanak meg, ha itt is közzéteszem:

A bajai halászlé készítéséhez végy egy nagy kanál jókedvet, egy csipet humort és nagy adag lelket. Ha ezek a hozzávalók megvannak, nekiláthatsz a főzésnek!
A mennyei halászléhez 5 fő részére szükséged lesz

 • 3 kg halra, melynek nézd meg jól - háromnegyede ponty legyen
 • a halhoz kilónként egy szép, nagy fej vöröshagymára
 • egy púpozott evőkanál édes-nemes őrölt piros paprikára
 • sóra
 • 4-5 db erős cseresznyepaprikára vagy Erős Pistára
 • gyufatésztára
 • Először a hallal törődj. Ha sikerült megtisztítani, tedd félre a halikrát és a tejet, de nehogy megsózd! A halat viszont irdald be, szeleteld fel, és sózd meg ízlésed szerint. Eztán tedd félre egy órát pihenni. A vöröshagyma következik: tisztítsd meg és - könnyek közepette vágd apró kockákra. Ha ezzel sikeresen előkészültél, és a hal még áll, ideje, hogy pihenj egyet!

  Az óra leteltével előveheted a bográcsot. Tedd bele először a halszeleteket, a hagymát, majd öntsd fel vízzel. A víz mennyisége a haltól függ, kilónként 1,0 - 1,2 liter vizet önts rá. A bogrács alá ekkor már begyújthatsz, minél nagyobb tüzet rakj, hadd rotyogjon az illatos hallé! Azért időnként nézz rá, és ha azt látod, hogy elforrta a habját, szórd bele a paprikát. Ekkor már összetéveszthetetlen halászlé illat fog terjengeni a környéken, számíthatsz néhány sűrűn nyeldeső, arra tévedő látogatóra.

  Ha már 15-20 perce főzöd a levet, itt az ideje, hogy beletedd a belsőségeket és a csípős cseresznyepaprikát. Ettől lesz igazán pikáns a hallé íze! Lassan megkóstolhatod, s ha úgy érzed még nem tökéletes, ízesítsd bátran. Közben ne felejtsd el a tésztát sem kifőzni egy külön fazékban.

  A forrástól számított fél óra elteltével már kész is a műved! A halat külön tálald, a levet lehet a tésztával vagy attól külön is. Bízhatsz a sikerben, a csodás, gőzölgő lének, a mindent átjáró illatnak, a lágy paprikás íznek senki sem fog tudni ellenállni!
  Jó étvágyat!

  A fesztiválon készült videók és fotók megtekinthetők erre a linkre kattintva!

  Share this

  A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.