Amur horgászata - lucernával!

Lucernás amurok Kiskunhalasról...
A neten kalandozva egy nagyon érdekes írást találtam: mi mindennel lehet csalizni amurra horgászva? A cikk lelőhelye a kiskunhalasi Tóth horgásztó honlapja.

"Nem hiszem, hogy hazánkban található még egy olyan hal, mint az amur, melynek horgászatánál oly sok csalizási és etetési variáció áll a rendelkezésünkre. A kifogása érdekében még a legelképesztőbb, talán első hallásra, látásra kissé vadnak, morbidnak tűnő csalikkal is érdemes egy próbát tenni. Szinte hihetetlennek tűnhet, de eredményesek lehetünk az édes, érett gyümölcsökkel (szőlő, szilva, ringló), zöldségekkel (borsó, kelbimbó), vagy akár a friss nádhajtással is. Az amur szinte megőrül az édes ízekért, de felettébb kedvel minden olyan jellegű növényt, amely ízben, illatban emlékezteti a nádra, sásra vagy akár a hínárra. Éppen ezért lehet fantasztikusan fogós csali a lucerna!

A tavalyi évben az Amur horgászata című filmek forgatásai közben rengeteg tapasztalattal gazdagodtam, több olyan, szinte hihetetlennek tűnő csalizási variációval ismerkedtem meg, mely mind rendkívül fogós az amur horgászatánál. A forgatások során ellátogattunk az Atkai holtágra, ahol ringlóval és szilvával csalizva próbáltuk a víz híres amurjait horogra csábítani. Gyékényes rejtelmes és mély vizein is sikerült szép amurokat fognunk egy különleges csalizási technikának, a lebegő tigrismogyorónak köszönhetően. A sorból nem maradhatott ki a merenyei víztározó sem, ami talán az ország amurban leggazdagabb vize. Fantasztikus lehetőségeink adódtak itt a szerelékek variálására, rengeteg csalit letesztelhettünk a merenyei horgászataink során. E legendás vizek nem mindennapi amurjai ellenére mégis egy aprócska tóhoz kötődik a legészbontóbb, de egyben talán legemlékezetesebb horgászatunk. A kiskunhalasi Tóth-tavon olyan különleges csalizási technikával szembesültünk, köszönhetően Tóth Sándor tógazdának, mely minden képzeletet felülmúlt. Friss, üde zöld lucerna került a horogra! Az első akcióknál a szemünknek is alig akartunk hinni, úgy meglepődtünk az amurok kapásai láttán.
A lucernával történő etetés...
A lucernás etetések során az első és egyben legfontosabb feladat, hogy készítsünk egy olyan keretet, amely nem süllyed el, azaz a víz tetején marad és rendelkezik pár centis peremmel is. Erre legalkalmasabbak a PVC csövek. A önmagában visszafordított és légmentesen lezárt PVC karikából a lucerna nem sodródik el, egy helyben marad. Nagyon fontos, hogy a PVC karikát (átmérő legalább 2-3 méter) rögzítsük a parthoz! Jelentős mennyiségű lucerna fér el a PVC karikában, komoly csábító erővel rendelkezik az amurok számára. A kezdeti, szoktató etetések során nem árt többször is ellenőrizni, hogy az amurok hogyan reagálnak a lucernára. Legalább kétnaponta friss lucernát kell a karikába helyezni! A lucernás etetés kialakítása során mindig figyeljünk arra, hogy megfelelő vízmélység legyen a PVC karika alatt. Legalább 1 méteres víz feltétlenül szükséges, ezt a partszéli helyek kialakítása során soha ne felejtsük el!
Kiskunhalason a reggel beszórt vastag lucernaréteg már tavasszal is estére szinte teljesen elfogy, habzsolják az amurok a számukra oly kedves falatokat. Tavasszal, amikor csak minimális táplálékot, zöld növényzetet talál magának az amur, rendkívül eredményesek lehetünk a lucernával, de nyáron és ősszel sem hagy cserben bennünket.
A bedobott úszót és a lucernával felcsalizott horgot húzzuk minél közelebb az etetéshez, a PVC csőhöz. 5-10 centis távolság a csőtől már tökéletes lehet, de nem kell megijedni attól sem, ha az úszó hozzásodródik, hozzáér a karika széléhez. A lucerna a víz tetején lebeg, és az amurokat a vízfelszínhez rendkívül közeli táplálkozásra kényszeríti. Ez a parton csendet és tőlünk nagyon óvatos mozgást követel meg. Nem árt 5-10 méterre eltávolodni az etetéstől, hogy ezzel is biztosítsuk a hely kellő nyugalmát. Ha nem csapunk felesleges zajt, akkor fantasztikus látványban részesülhetünk. A nappali órákban is láthatjuk, tanulmányozhatjuk az önfeledten táplálkozó amurokat! Mivel a lucernával tanácsos rövid előkével és eresztékkel horgászni, kapáskor is különleges élményben lehet részünk. A bevágás után nem egy esetben a megakasztott, riadtan menekülő amur akár egy méter magasra is kiugorhat a vízből!
Csalizás lucernával...
Első lépésben egy friss, 3-4 cm hosszú lucernaszárat a leveleivel együtt sodorjunk össze az ujjunkkal. Már a sodrást követően, szinte azonnal érezni lehet a lucerna jellegzetes, "zöld illatát". A vízben az amur is azonnal érzékelni fogja az összesodort lucernát. A csalizási művelet második lépése a lucerna felhelyezése a horogra. A lecsípett, vastagabb szár felől tűzzük fel a lucernát, majd húzzuk fel a horog száráig. A csalizás utolsó lépésében az összesodort lucernaleveleket rögzítsük a horog öblében. A lucernás csali felvételekor az amurt a horog abszolút nem zavarja, sőt nem is láthatja, mivel a vízzel érintkezve a lucerna, mint a rózsa, szétnyílik.

A felszerelés...
A felszerelés összeállításánál egy dolgot feltétlenül vegyünk figyelembe. A lucernás amurhorgászat úszós módszerrel történjen! Egy viszonylag keményebb, erősebb matchbotot, harcifékes orsót, 0,18-0,20 mm-es monofil zsinórt és egy hosszúszárú, önsúlyos waggler úszót a lucernás amurhorgászat megkezdése előtt ajánlott beszerezni. A végszerelék összeállításánál az előkét ne kössük 15 centinél hosszabbra. A waggler úszó szárát és az előke hosszát figyelembe véve a vízfelszíntől 30 centire történő lucerna felkínálás az ideális. A csalizások során a horog kiválasztására nagy gondot kell fordítani. Ha egy vékonyhúsú, kisméretű horogra tűzzük fel a lucernát, komoly problémával szembesülhetünk. A lucernacsokor felemeli a horgot, a csali a víz tetején fog lebegni. Feltétlenül egy vastagabb húsú, nagyobb méretű horgot válasszunk ki a csalizáshoz, mely a súlyánál fogva lehúzza a lucernát a beállított mélységbe. A horgászat, a bedobás előtt erről feltétlenül győződjünk meg!"

A fenti cikkhez tartozó fotóanyag a Tóth Horgásztó honlapján tekinthető meg!


Google


Share this

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.