Az akasztói oázis

Share this

Idézet a Népszabadság 2007.08.13-i számából

"Akasztót a fővárosból jövet, Kecskeméten keresztül, az 52-es úton érhetjük
el. Miután átszeltük a kiskunsági homokdombokat, több mint harminc kilométer után, Harta felé kell lekanyarodnunk, majd az első leágazás után Kiskőrösnek vegyük az irányt.Néhány perc, és már Akasztó előtt járunk, ahol balra az úttól hatalmas tábla jelzi a helyi horgászparkot és csárdát. Nem szabad kihagyni. Aki ismeri ennek a térségnek a természeti adottságait, megdöbben a látványon, hiszen összefüggő, hatalmas, nádasokkal körülvett tiszta tórendszer, kivilágított sétányok és gondozott parkok fogadják. A stégeken horgászok bámulják a vizet, egy másik, sóderaljú kis tóban gyerekek lubickolnak, mellette fajátszótér, fűtött pezsgőmedence, beachbár, látványkonyha, csárda és motel.Az egész annyira kulturált, hogy az ember zavarban van, vajon nem lépett-e át egy másik dimenzióba, és már régen Ausztriában jár - de nem, mert a
halászlé hamisítatlanul hazai, mi több, vetekszik a szegedi és tiszai monopóliumokkal. Nemhiába, mivel egyedül itt, ezekben az iszap nélküli tavakban szaporodott el az ízletes, alacsony koleszterin- és zsírtartalmú nyurga sziki ponty, amelyet minden változatban, filézve készítenek a központi csárdában.

Másfél évtizednyi munkája van ebben a hatalmas komplexumban a fő tulajdonosnak, Szabó József mérnöknek. Egykoron észrevette, hogy a térségben nagy foltokban megáll a víz, mivel a homok tetején lévő szikes réteg nem engedi át. Ennek okán a terület lényegében értéktelen volt, hiszen sem gazdálkodásra, sem legeltetésre nem volt ideális - arra viszont igen, hogy ezeket a vízzáró rétegeket körbehatárolják, feltöltsék és halakkal telepítsék be. Az elmúlt évtizedben kétszázhúsz hektáros területen több mint tizenhárom tó létesült, különféle halakkal, ezekből egyet megnyitottak próbaképp a horgászok előtt. Nagy volt a látogatottsága, ezért néhány éve felmerült, hogy elkelne a pecásoknak egy büfé. A tervekből végül két éve megvalósult az üdülőkomplexum, part menti asztalokkal, csárdával, grillezővel, jól felszerelt szobákkal. Akinek azonban nincs ínyére a horgászat, a sziki ponty leve, a
harcsapaprikás vagy az akasztói rackabirkapörkölt, az lovaglással vagy helikopteres sétarepüléssel ütheti el az időt, megcsodálhatja a zsombékos-homokos tájat, télen pedig biztonsággal korcsolyázhat családjával a fürdőtavon".

Rajnai Attila

Érdemes megtekinteni a cég honlapját, mindenről kimerítően tájékoztat, ami csak érdekes lehet számunkra!

halascsárda.hu


Google


-

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.