Az afrikai harcsa


Régóta gondolkodom rajta, hogy utána kellene nézni az afrikai harcsának, és írni róla egy rövid ismertetőt. Még sohasem horgásztam afrikaira, nem olyan vizekre járok, viszont kivétel nélkül minden horgászismerősöm találkozott már vele. Sokan kifejezetten szeretnek rá horgászni.
Azt tartja a legenda, hogy afrikai harcsára addig érdemes horgászni, amíg van a vízben: mindig éhes, mindig agresszív. Állítólag trópusi halfaj, akkor telepítik, ha a víz már kellően meleg, és késő ősszel mindenképpen ki kell fogni vagy halászni, mert nem bírja a hideg vizet.

A Wikipédia, a szabad enciklopédia a következőket írja róla:

Előfordulása
Az afrikai harcsa megtalálható Afrika összes vizében és a Közel-Keleten is. Az 1980-as években ezt a halat a Föld majdnem minden országába betelepítették, köztük Brazíliába, Vietnamba és Indiába is. A betelepítés célja a halászható halállományok növelése volt, olyan helyeken, amelyek nem alkalmasak egyéb halfajok megélhetéséhez. Az afrikai harcsa képes megélni az édesvizű tavakban, folyókban, mocsarakban, sőt a szennyvíztisztítókban és a kanálisokban is.
Megjelenése
A harcsa teste nagy és angolnaszerű. Háti része általában sötét szürke, melyen fekete mintázat lehet, hasi része fehéres. Afrikában a harcsák közül csak a Zambézi folyóban élő Heterobranchus longifilis nagyobb az afrikai harcsánál. A kifejlett afrikai harcsa általában 1 - 1,5 méter hosszú. A hal teste karcsú, feje csontos és lapos, sokkal laposabb, mint a Silurus-fajoké. Fején széles száj van, melyen 4 pár bajuszszál található. Az úszóhólyag mellett toll alakú, szivacsos képződmények alakultak ki, melyek lehetővé teszik, hogy a hal képes legyen további levegőt raktározni. Csak a mellúszóinak vannak tüskéi. Ez a harcsa 29 kilogrammos is lehet.
Életmódja
A hal a többi harcsához hasonlóan éjjeli életmódot folytat. Egyaránt dögevő és vadászó állat. Mivel igen széles a szája, az afrikai harcsa képes felfalni elégé nagy zsákmányállatokat is. Megfigyelték, hogy vízityúkot is elnyelt. Ha szárad ki az élőhelye, ez a harcsa kimászik a szárazra és más tavacskát keres. A nagyon sáros pocsolyákban is megél.
Az afrikai harcsa képes morgó hangot kiadni.
Szaporodása
Ez a zacskósharcsa-féle általában éjszaka ívik, a sekély, elárasztott tó-, vagy patakpartokon. Párzás előtt a hímek heves küzdelmeket vívnak egymás közt. A győztes hím a nősténnyel együtt elhúzódik a part közelébe, ahol az udvarlás és az ívás lezajlik. Ívás közben a hím a nőstény fejére tekeredik U-alakban. Íváskor mindkét hal kibocsátja az ikrákat, illetve a hímivarsejteket, ezután a nőstény farkának mozgatásával szétszórja az ikrákat. Az első párzás után a halak megpihennek néhány másodpercig vagy néhány percig, hogy utána folytassák a párzást.
Az afrikai harcsa szülők nem gondozzák az ikrákat és az ivadékokat. Az ikrákból hamar kikelnek az ivadékok. Az ivadék a fogamzás után 48 - 72 óra múlva képes úszni.
Betelepítése
A hal betelepítése a korai 1970-es években kezdődött, Közép- és Nyugat-Afrikában. Már ekkor észrevették, hogy igen jó haltenyésztés céljára.
Az afrikai harcsa hamar nő és mindent elfogyaszt. Szívós és jól tűri a gyenge minőségű vizet. Egy medencében igen sok afrikai harcsa megél egymás mellett. Évente egy 1 hektáros tóból 6 - 16 tonna halat lehet kifogni. A halpiacokon élve is eladható. Hamar válik ivaréretté és könnyen szaporodik a fogságban.

Szívesen fogadom a hozzászólásokat az afrikai horgászatának tapasztalatairól!

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.