A halőrzés színvonala

Számomra úgy tűnik, hogy a szegedi Herman Ottó Horgászegyesület halőrei egyre komolyabban teszik a dolgukat. Az egyesület honlapján közzétett adatok legalábbis erre utalnak. Október 20-ig 3300 ellenőrzést végeztek az egyesület vizein.
Meglehetősen sokféle szabálytalanságot vétettek a tapasztalatok szerint a horgászok(sic!): engedély nélküli horgászat, méreten aluli hal megtartása, az engedélyezettnél több hal megtartása, fogási napló nem vezetése, tilalmi időben történő horgászat, rabsickodás. Megdöbbentő, hogy a belvárosban található Holt-Maroson pl. varsát és marázsa hálót is találtak a halőrök!

Természetesen nincsenek illúzióim: Szeged egy frekventált környék, viszonylag(!) nehéz dolga van errefelé a rabsicoknak. Mi lehet a helyzet azokon a területeken, ahol kevesebb az egy hektárra eső:)) horgászok, és még kevesebb az ellenőrzések száma?
Gyakran beszélgetek horgászokkal, és mindig szóba kerül, milyen nehéz manapság halat fogni. Az efféle panaszkodásokat nem szoktam túl komolyan venni, még ha ezt általában nem is árulom el... Több mint negyven éve horgászok, és tudom, hogy az idő mindig megszépíti az emlékeket... Sokat változtak a körülmények az elmúlt időben, többen vagyunk horgászok is, az eredményes horgászathoz tudás, felszerelés és szerencse egyaránt szükséges.
A magam részéről nem tiltakoznék egy percig sem, ha szigorítanák a büntetéseket a különösen kirívó esetekben, és itt nem a szabálysértési bírság nagyságára gondolok! Ha a szabad országnak tartott USA-ban a halőr elkobozhatja a bűnöstől a horgászathoz használt autót, motorcsónakot, minden egyéb felszerelést, akkor ezt nálunk sem lenne lehetetlen törvénybe foglalni!
A differenciálatlan büntetésnek ugyanakkor nem vagyok feltétlen híve, vannak a horgászatnak tényleges szenvedélybetegei, ők más kezelést igényelnek... Volt idő, amikor magam is hivatásos halőr voltam, velem történt meg a következő, szinte hihetetlen eset: a Fehérparton ellenőriztem, a libatelepi lejárónál kezdtem, a zsilip mellett, szembetűnő helyen találkoztam az első "horgásszal". 22! darab kis pontyot találtam nála, mind egyívású, kb. kisujjnyi méretű volt! Ettől a "felfedezéstől" egy pillanatra magam is zavarba jöttem, hiszen ép ésszel fel nem fogható, miért tartotta meg őket, mihez akart velük kezdeni? Azt állította, hogy nagyon régen nem fogott már halat, és nem volt ereje visszadobni őket...
A rabsicok többsége természetesen nem szenvedélybeteg, nagyon is hideg számításból teszi, amit tesz, ez csak egy nagyon kivételes példa volt:))
Érdemes megnézni az egyesület honlapján az ellenőrzési adatokat, több videó is készült az esetekről. Érdemes megnézni őket: a halőrök jól végzik a dolgukat, korrekten lépnek fel, minden esetet a súlyának megfelelően értékelnek.
A konkrét hír jobb oldalán találjuk a fórumot, itt már többen hozzászóltak a témához.

A cikk írása óta eltelt időben jelentősen átalakult az egyesület honlapja, a régebbi írások általában nem érhetők már el! (2018.11.30. admin)

Share this

A portál tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, a portálon hozzáférhető tartalom pontosságáért, megbízhatóságáért, teljességéért és az ezekből eredő közvetlen vagy közvetett károkért – az üzemeltető által felhasznált nagyszámú forrás rendszeres és folyamatos ellenőrzésének lehetetlensége miatt – az üzemeltető nem felel.